Od 70. let minulého století začal v České republice prudce narůstat počet pacientů se zhoubným nádorem střev. V roce 2000 jsme spolu s Maďarskem v Evropě drželi smutné prvenství. Od začátku milénia onemocnělo každým rokem nově 8 tisíc lidí, čtyři až pět tisíc jich zemřelo. Tento trend se podařilo zastavit v roce 2013. Od té doby jsme poklesli „až" na pátou příčku. Ještě důležitější však je, že úmrtnost se snížila o 17 procent.

V rámci výjezdního zasedání České gastroenterologické společnosti v Liberci to včera uvedl její předseda, profesor Milan Lukáš. Důvodem je podle něj plošný screening kolorektálního karcinomu. Jinými slovy projevily se výsledky důsledné prevence.

„Rakovina tlustého střeva je výjimečná v tom, že když se zachytí v první fázi, je téměř stoprocentně vyléčitelná," zdůrazňuje profesor Lukáš. Z těch co přijdou pozdě, nepřežije podle lékařů 60 procent. Důležité tedy je, aby lidé přišli na vyšetření preventivně, ještě než zaregistrují potíže. „Rakovinu střev způsobují v první řadě polypy, z nichž se nádor vytvoří. Pokud je ještě malý a včas ho odstraníme, pacient se bez problémů vyléčí," popisuje jeden z předních českých odborníků v této oblasti, primář gastroenterologického oddělení Nemocnice Jablonec Vladimír Nosek.

Rakovina střev jen zřídka postihuje mladší lidi. Nad padesát let věku by ale nikdo neměl zanedbat preventivní test, který prokáže, zda něco není v pořádku. Často jde právě pouze o polypy či zánět. Co se opravdu v těle děje, pak ukáže kolonoskopie.

Právě tady ale lékaři často narážejí. Problém totiž není v malém zájmu veřejnosti, ale naopak kapacitě. Nestačí lékaři ani ordinace. Na preventivní kolonoskopické vyšetření, které může včas podchytiti nádor a zachránit pacientovi život, se v liberecké či jablonecké nemocnici čeká čtyři až pět měsíců.

„Když stát garantuje nějaký preventivní program, měl by také zajistit financování preventivních výkonů," zdůrazňuje primář Nosek. Podle něj se totiž nemocnice ani po třech letech nedočkaly od představitelů vlády i pojišťoven kromě slibů ničeho jiného.