„Nemám slušná slova. Fenka byla uvázaná na dvaceticentimetrovém provaze. Mohla tak maximálně sedět," zlobí se na adresu neznámého „páníčka" Dagmar Kubištová, provozovatelka útulku pro opuštěná zvířata v Lučanech. Do lesa za domky na Dolině vyjela na žádost jabloneckých strážníků.

Fenečka tam byla od večera a naštěstí o sobě hlasitě dala vědět. Místním lidem to bylo divné a obrátili se na městskou polici. Jenže vystrašená fenečka chtěla strážníky „sežrat". Při pohledu na křížence zřejmě pitbula nezbývalo nic jiného než zavolat odborníka.

„Nejdříve sice na mne číhala s nedůvěrou, ale jak jsem ji řekla ´Ahoj broučku, ty seš fešanda´, rozvlnila se v bocích," vylíčila první kontakt Kubištová s tím, že vyproštění z omotaného a škrtícího špagátu pak už proběhlo v pohodě.

„Nejenže se s důvěrou nechala vysvobodit, ale jakmile byla volná, začala skákat jako koza," směje se dnes již s úlevou Kubištová. Pejsek je mladý, je to ještě štěně, odrostlé, staré zhruba sedm až deset měsíců. Bude sice střední velikosti, ale je hodně temperamentní.

Také je velmi vnímavá na podněty a šikovná. S touhle rošťandou dělat psí sporty bude jedna radost. Prohlédl ji veterinář a proběhla obvyklá aplikace povinného očkování. Na procházku mimo útulek půjde se zájemci o venčení tedy až po tomto víkendu.

„Ráda bych věděla původního majitele. To né proto, že bychom mu ji chtěli vrátit, ale rádi bychom si to s ním vyřídili. Nemáte náhodou na někoho tip?" ptá se provozovatelka útulku Dášenka čtenářů Jabloneckého deníku.