Křest nového průvodce po znovuobnovené naučné stezce z Jetřichovic do Vysoké Lípy se neobešel bez děčínské jeřabinky, kterou  kmotři zajídali kousky klobásy. V obou případech šlo o regionální produkty, které mohou ochutnávat i návštěvníci Českého Švýcarska.

„Přejeme si jich tady co nejvíc a  věřím, že k tomu přispěje i nově otevřená stezka. Naše obec je hodně závislá na cestovním ruchu, protože  místní podnikatelé se orientují na pohostinské a ubytovací služby,“ poznamenal jetřichovický starosta Jaroslav Fišer.

Díky prosluněné sobotě se slavnostní otevření stezky setkalo s velkým zájmem turistů a dalších výletníků.

„Myslím, že ti, kteří tuhle trasu znali dříve a teď přišli znovu, budou příjemně překvapeni. Stezku lemují nové informační tabule upozorňující na okolní zajímavosti a také tam došlo ke zpevnění a úpravě cest,“ poznamenal ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Mezi těmi, kteří se vydali na premiérovou procházku po obnovené stezce, byli i mnozí lidé ze vzdálenějších míst.

„Na webové stránce parku jsem se dozvěděl o chystané slávě, a tak jsme se sem s přítelkyní vydali. Já tady kdysi byl jako kluk a teď se vracím po dost dlouhé době. Je tu krásně, kouzelná příroda. Prostě paráda,“ pochvaloval si víkendový výlet Martin Suchý z Prahy. Souhlasně přikyvovala i jeho přítelkyně Zuzka.

„Mám radost z toho, že se národnímu parku i přes omezené finanční zdroje daří zlepšovat podmínky pro návštěvníky a nabízené služby v tomhle krásném koutě severních Čech,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.