Podomácku udělané cedule se zákazem zastavení, které si vyrobili sami obyvatelé Alšovy ulice, zřejmě brzy zmizí. Jak už Deník informoval, všechny stromy podél ulice ověsili naštvaní obyvatelé těmito cedulemi v reakci na živelné parkování návštěvníků ZOO Liberec. Problém se datuje od podzimu 2014, kdy se otevřel nový vchod do ZOO.

„Parkování u ZOO je kapacitně nedostatečné, situace se trochu zlepšila, když jsme v Alšově ulici zlegalizovali pomocí bílých čar parkování, ale stále to není optimální. Lidé chtějí parkovat co nejblíž u vchodu, takže už jim je zatěžko nechat auto ve Fibichově ulici, kde je také parkoviště a ke vchodu dojít parkem," podotkl náměstek primátora Tomáš Kysela.

CEDULE K FIBICHOVĚ

Magistrát teď proto připravil návrh projektu na doplnění informačního značení na parkoviště v okolí zoologické zahrady. Teď návštěvníci narazí po městě jen na směrovky ZOO, ne však na směrovky oficiálních parkovacích míst, kde by mohli své auto nechat, když míří do ZOO. „Například u vchodu do ZOO je pouze směrová cedule s nápisem Centrum, ale nikde tam už není informace, kam mohou lidé autem zajet a zaparkovat tam," popisuje Kysela.

Radnice tak chce osadit okolí ZOO cedulemi, které by řidiče naváděly právě do Fibichovy ulice. Cedule s nápisem Parking ZOO by měly být už od Husovy a Vítězné ulice, na Masarykově třídě i ve směru od Bedřichova. Když bude parkoviště přímo u vchodu ZOO plné, řidiči se tak pomocí směrovek snadno dostanou na další parkoviště ve Fibichově ulici.

„Předpokladem je, aby obsluha jednotlivých parkovišť byla spojena mezi sebou vysílačkami s cílem operativního navádění obsluhy parkovišť vozidel návštěvníku na jednotlivá parkoviště. Návrh projektu je nyní v připomínkovém řízení Zoologické zahrady Liberec a Městské policie Liberec," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

ZÁKAZ ZASTAVENÍ

Kromě toho by za zastávkou tramvaje v Lidových sadech směrem do města měla přibýt dopravní značka slepá ulice, aby se tak zabránilo vjezdu vozů do Riegrovy ulice, která je jednosměrná, což ale řada řidičů porušuje.

V ulicích Alšova od bývalé budovy rozhlasu až k vyústění s ulicí Sovova umístí město značky zákazu stání a zastavení, včetně vodorovných žlutých čar. Tedy to, po čem volají tamní obyvatelé už dlouhou dobu.