Centrum města se promění ve velkou tržnici s více než osmdesáti stánky. Nově se slavnosti budou konat na třech místech: na Mírovém náměstí, v Komenského ulici a v prostoru před OC Central. Na náměstí bude kromě pódia i takzvaná food and wine zóna. Návštěvníci budou mít příležitost ochutnat speciality například z turnovského Puku bistro, libereckého Bistra Široká nebo místních restaurací Radnice a Půlměsíc. „Snažíme se v rámci slavností co nejméně zatěžovat životní prostředí, proto se veškeré jídlo bude vydávat v ekologických gastro obalech,“ upřesnila Jana Pěnčíková, jednatelka Eurocentra Jablonec nad Nisou, které slavnosti ve spolupráci s městem pořádá.

Myslí i na mladé

Předchozí ročníky měly staročeský ráz a tomu se uzpůsoboval i kulturní program. Letos se myslelo i na mladší ročníky a v rámci slavností se na hlavním pódiu vystřídá kapela Wohnout, zpěvák Voxel, rock’n’rollová skupina Nautica nebo Bohemia Universal Dixieland a další.

Přítomné dále pobaví klaunské vystoupení, Sacra Circus nebo divadlo, které představí hru o Otesánkovi.

Vokální sextet z Velké Británie The King’s Singers zahájil 17. září v hejnickém chrámu Navštívení Panny Marie již 18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica.
FOTO: Začal hudební festival Lípa Musica. Slavnostně ho zahájili v Hejnicích

Podzimní slavnosti získaly drobnými úpravami nádech moderních trhů neboli festivalů dobrého pití, jídla a zábavy pro děti a dospělé. Letos zde najdete medové produkty, místní staročeské speciality, víno, kávu, kvalitní uzenky, koření, domácí koláče, sýrové produkty a další potraviny a nápoje. Stánkaři se sortimentem farmářských trhů a dalšího doplňkového prodeje najdete především v Komenského ulici

Návštěvníci nepřijdou ani o speciální výrobky, jako jsou ručně malované obrázky na skle a dřevě, šperky z polymerové hmoty a ručně malované hedvábí, dřevěné hračky, hry a figurky. „Koupit si například ručně vyráběné mýdlo na tržnici je úplně jiný pocit než v obchodě. Pravidelně na trzích kupuji také medovinu. Navíc se dostanu k výrobkům a potravinám, pro které bych musela jezdit desítky kilometrů,“ řekla Lenka Malá z Jablonce.

Organizátoři pamatovali také na nejmenší. V prostoru před OC Central vznikne zóna věnovaná dětem se středověkým kolotočem, střelnicí a cukrárnou, malováním na obličej nebo skákacím hradem. V pátek se zde bude konat soutěž o nejlepší jablečný dezert Jablkobraní.

Hasiči. Ilustrační foto.
Den hasičů se chystá ve Štětí. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program

I letos proběhne v rámci slavností setkání partnerských měst. Jablonec a bavorský Kaufbeuren oslaví 10. výročí partnerství. „Jako obvykle na slavnosti přijedou zástupci tohoto bavorského města a také představitelé belgického města Ronse,“ doplnila mluvčí jablonecké radnice Jana Hajná.

Z programu
Pátek 20. 9.
10.00 Divadlo b: iOtesánek
11.00 Jazztet – swing
12.00 Zahájení slavností
12.03 Musikvereinigung Neugablonz & Mladá dechovka
13.00 Rose Melody Štěpána Růžičky
13.50 a 15.45 Sacra Circus
14.45 Juwana Jenkins featuring Charlie Slavík
17.00 Wohnout

Sobota 21. 9.
10.00 Divadlo Studna: Čínská hedvábná legenda
11.00 Nautica
12.05 Bohemia Universal Dixieland
13.20 Cop
14.40 Divadlo Studna: Čertovská pohádka
15.45 Voxel
17.00 Rene Trossman Band

Peníze. Ilustrační foto.
Bor chce nabídnout dotace na domácí čistírny odpadních vod