„Situace na trhu práce není pro obsazování míst ideální,“ sdělil ředitel krajské policie Vladislav Husák. Podle něj už policie vyvinula aktivity směrem k Úřadu práce, školám i dalším institucím, zatím ale bezvýsledně. Nepomohl ani náborový příspěvek. Počet chybějících policistů stále roste. Například v roce 2016 jich krajské policie postrádala přes třicet, teď je to o dvacet více. Podle ředitele krajské policie je stabilizace personální situace jednou z priorit na letošní rok.

Policie. Ilustrační foto.
VIDEO: Honička skončila bez zranění. Řidič uvízl po pás ve vodě

Nejvíc chybí na Českolipsku

„Nejlépe jsou na tom krajské útvary. Nejhorší situace je v současnosti na Českolipsku, kde chybí 23 policistů,“ dodal ředitel s tím, že dříve měli tuto oblast pokrytou ze sta procent. Plno tak hlásí pouze Semilsko.

Loni se o práci u policie ucházelo 184 mužů a žen, přijato jich bylo však je 44. Někteří stáhli přihlášky sami, většina z nich ale neprošla psychologickým vyšetřením. „Psychologické testy jsou stále největším problémem. Přesto si myslím, že bychom neměli kvalitě ustupovat, abychom pak neřešili nepříjemnosti,“ vysvětlil ředitel. Loni vyšetření nezvládlo 69 uchazečů.

Liberecká nízkopodlažní tramvaj typu RT6S.
Do Liberce se tramvaj nejspíš nevrátí, stojí půl milionu

Řada podmínek

Kromě psychologického testu musí adept na policistu splňovat i další podmínky: musí být plnoletý, musí projít také fyzickými i vědomostními testy a absolvovat zdravotní vyšetření. Musí mít také maturitu. Po splnění všech požadavků jej čeká roční základní příprava.

V současnosti funguje ve všech čtyřech okresech Libereckého kraje 1 289 policistů, plný stav je 1 340. Průměrný plat nastupujícího policisty byl v loňském roce 21 840 korun, o téměř 4 tisíce více než bylo před třemi lety. Podle krajského ředitele se však jedná o plat během roční základní přípravy, který se pak zvyšuje. Průměrný plat policisty byl loni 39 498 korun.

Policie. Ilustrační foto.
Policie chytala opilé řidiče, někteří přišli o řidičák