V celé republice na příspěvcích na zaměstnání do teď vyplatil ÚP 1,141 miliardy korun.

Cílovou skupinou programu jsou mladí lidé do 30 let, kteří jsou v evidenci ÚP a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky. „Cílem je umožnit mladým lidem získání potřebné praxe," vysvětlila zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková, která také řídí libereckou pobočku ÚP.

Programy se rozběhly 1. července 2013 a skončí 30. listopadu . V Libereckém kraji se do projektu zapojilo 630 firem, které dohromady mladým nabídly 810 pracovních míst. Uchazečů o ně bylo 991 a celkem se uzavřelo 556 dohod.

Pět měsíců hledala práci Kateřina Nováková, která vystudovala Podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci. Když se dozvěděla o programu pro mladé, rozhodla se, že zkusí štěstí. „Když jsem si vyslechla informace o tomto projektu, velice se mi líbila myšlenka, že na hledání práce nebudu sama. Absolvovala jsem pouze dva přijímací pohovory a během pár dní jsem dostala pracovní nabídku. Všechno proběhlo opravdu rychle a já jsem za to ráda," řekla Nováková, která v současnosti pracuje jako asistentka daňové poradkyně.

Spolupráce ÚP a zaměstnavatelů je založena na poskytování mzdových příspěvků místa pro lidi bez praxe. Mladým nezaměstnaným nabídl ÚP pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou u konkrétního zaměstnavatele na minimálně 3 měsíce. Firmy na jejich mzdy dostaly příspěvek až 24 tisíc korun měsíčně.