Téměř dvoudenní čekání na podání žádosti o „kotlíkovou dotaci" se tentokrát neobešlo bez vyhrocených vášní. Úředníci si dokonce museli na pomoc přizvat strážníky. Rozhádaným čekajícím vadilo, že někteří zájemci podávají nečekaně více žádostí a nebyli nadšení ani z přítomnosti kurýrů. Na pěstní souboje ale naštěstí nedošlo.

Zdroj: Deník/Gabriela Volná Garbová

„Seber se a běž dozadu," volali lidé ve frontě na muže, kterému během čekání záhadně přibylo obálek. „Jsem tady už dvanáct hodin, já o to nepřijdu," křičel na dotyčného jeden z přítomných. Povyk vzbudil 
i příchod kurýra, který se vydal ihned za prosklené dveře k pultu a předběhl tak celou frontu.

„Nemáme možnost ovlivnit, kolik kdo přinese žádostí nebo zda někdo využije poštu. Jsou samozřejmě lidé, kteří sami přijít nemohou," potvrdila vedoucí oddělení řízení grantových schémat Pavlína Křečková.

Výherní automaty
Vrátí se hazard do ulic Liberce?

„Já jsem sázel na jistotu, tak jsem si šel raději počkat sám," vysvětlil pan Vlastimil Honzejk z Liberce, proč nevyužil poštu a raději „kempoval" přes noc ve vestibulu krajského úřadu.

I jeden z prvních čekajících, který dorazil před krajský úřad už v sobotu ráno, s sebou nesl téměř padesát žádostí. „Jsem energetický poradce a pomáhal jsem lidem sestavovat žádosti a vyplňovat přílohy. Řada z nich by si sama neporadila, někteří ani nemají internet," vysvětlil pan Vladimír Hrouda z Jilemnice.

Jak potvrdila Křečková, na koho se nedostane v rámci tohoto kola může si podat žádost znovu na podzim. „To už bychom chtěli umožnit elektronické podání," dodala s tím, že k dispozici bude také mnohem větší částka. „Bude se rozdělovat opět 140 milionů, jako to bylo v první výzvě," vysvětlila. Že se na všechny, kdo včera stáli ve frontě, nedostane, je zřejmé už 
z počtu podaných žádostí. „Do osmi do rána jsem jich přijali 280," potvrdila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková. Jak už však dříve kraj avizoval, k dispozici má tentokrát pouze cca čtrnáct milionů, které uspokojí podle jejich odhadů zhruba 120 zájemců o ekologičtější topení. Uspět v tomto kole mohou pouze žadatelé 
o dotace na nový kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. „Na podzim už bude možnost žádat si i o příspěvek na kombinované či plynové kotle," dodala Křečková. Smůlu tak budou mít pouze ti, co chtějí topit uhlím.

Poprvé začal Liberecký kraj rozdělovat kotlíkové dotace loni v lednu. Během několika měsíců přijal kolem 1500 žádostí, z toho 1200 jich bylo schváleno.

Kotlíkové dotace. Fronty na Krajském úřadě LK.
Kotlíkové dotace budou, kraj chce získat další miliony