Cílem je podle ministerstva podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u samotných výrobců.
„Podpora a propagace regionálních výrobců potravin dlouhodobě patří mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami. Chceme v tomto trendu i nadále pokračovat," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Značka se uděluje celkem ve 13 regionech České republiky. V soutěži se hodnotí vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Libereckém kraji bylo vyhlášeno osm nejlepších výrobků, které zvítězily v konkurenci s dalšími 45 produkty od 17 výrobců. Podle organizátorů se v soutěži potkávají každoročně nováčci s těmi, co o ocenění soutěží již poněkolikáté.
Jako příklad uvedli Drahomíru Mackovou, která vlastní rodinné Pekařství U Drahušky a letos zkusila štěstí se svými domácími mini svatebními koláčky, které nakonec zvítězily v kategorii Pekařské výrobky.
„Do soutěže jsem se přihlásila ze zvědavosti. Pečení je pro mě spíš radost než byznys, o to víc mě ocenění Regionální potravinou potěšilo. Příští rok to zkusím znova, třeba s mými houstičkami," řekla Macková.
Lokální produkty
Vyhlášení vítězů doprovázela prezentace jednotlivých výrobců, kteří se soutěže účastnili letos nebo v minulosti. Hned vedle pekařství paní Mackové nabízela zboží Zdeňka Vomáčková, jejíž manžel získal značku Regionální potravina v roce 2011 za včelí med z Podještědí.
„Máme tady medy, lesní, květový jarní, šlehaný med, který je bez dalších přísad a pouze se mechanicky ušlehá do pasty, která dál netuhne. Pak máme krkonošskou medovinu. Navíc prodáváme včelí produkty a kosmetiku s mateří kašičkou nebo propolisem. Masti, krémy, balsámy, samé zdravé věci," řekla Vomáčková a dodala: „Někdo lokální potraviny nakupuje raději, navíc my to máme z Podještědí, manžel má včely za Českým Dubem ve Všelibicích."
Lidé, kteří se na vyhlášení přišli podívat, většinou spojili ochutnávku s nákupem. Vybírat bylo opravdu z čeho. Několik stánků místních řezníků a pekařů doplňovaly mléčné výrobky z kozích a ovčích farem. V nabídce byla i slivovice. Alžběta Zahrádková s humorem komentovala situaci takto: ,,Jsem si jistá, že jsou tady lepší potraviny než ve
velkých obchodech. Malí výrobci si nedovolí lidi šidit. Raději dám dvě, tři koruny navíc a vím, co mám. Přidají nám 40 korun na důchodech, tak je utratím tady.
Místní výrobci
Nakoupit na náměstí Dr. E. Beneše přišla i Hana Mosová, která nakupuje od místních výrobců pravidelně v kamenném obchodě v Liberci.
„Kupuji regionální výrobky, protože je mi sympatické, že to jsou lokální potraviny a podpořím tak malé výrobce. Když vidím značku Regionální potravina, tak mě to spíš motivuje k nákupu. Dnes jsem si koupila pečivo, tvaroh a brynzu," řekla Mosová.
V rámci programu probí
hala i soutěž, kdy se organizátoři ptali soutěžících na otázky, které se týkaly produkce potravin. Jednou z vítězek byla Irena Rambousková z Liberce.
„Máme tašku regionálních potravin, ale ještě jsme to nerozbalovali. Rozhodně to bude něco dobrého," ocenila výhru a dodala: „Ochutnali jsme i zakoupili něco domů. Výhodou je podle mě jednak nutriční hodnota, která je rozhodně vyšší, a navíc je zaručena čerstvost těch potravin. Raději si koupím něco od výrobce, kterého znám, než něco v supermarketu. Lokální potraviny podporuju a propaguju i u svých dětí," řekla Irena Rambousková.
Soutěž Regionální potravina je projekt určený na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku čtyři roky na obalu výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.