Své miminko mohou z domova sledovat pomocí webové kamery, která je na inkubátoru umístěná.

Výhody novinky popisuje Markéta Mihalová, maminka malého Jakuba, který je v inkubátoru na novorozeneckém oddělení už více než měsíc. „Jsem tak mnohem klidnější, když se na něj mohu dívat," říká Markéta Mihalová z Nového Boru. „Je to skvělá pomoc, kameru si pouštím například při domácích pracích nebo když se chystám spát," dodává.

Přednosti nového projektu potvrzuje také primář novorozeneckého oddělení Petr Janec. „Cílem projektu je zprostředkovat vizuální kontakt rodičů s dítětem. Někteří jsou z daleka a ne každý den mohou své dítě navštěvovat. Ačkoli vizuální kontakt nemůže nahradit ten bezprostředně osobní, je rovněž nesmírně důležitý," popisuje primář s tím, že kamerami jsou vybaveny zatím dva inkubátory.

„Poprvé jsem se s tímto projektem seznámil v nemocnici v Drážďanech. V ČR ho jako první představila nemocnice v Olomouci," poznamenal Petr Janec.

Aby se rodiče mohli na své dítě dívat, musí se do systému přihlásit přihlašovacími údaji, které znají pouze oni. Projekt vyšel na čtyřicet tisíc korun.