Zanedbané preventivní ošetření u zubaře může vyústit až v taková onemocnění a poškození, která se musí složitě léčit nebo dokonce již náprava není možná. Proto, jak říká staré přísloví, je lepší problémům předcházet, než je následně léčit. Ale i tak se nedá vyloučit, aby bolestivý atak nepřepadl člověka o víkendu. Kdo si myslí, že pohotovost je non-stop celou noc, je ale také na omylu.

Krajští radní na začátku listopadu rozhodli, že další dva následující roky bude v Liberci fungovat večerní zubní pohotovost. „Pro pacienty se nic nemění. Vybraným poskytovatelem je společnost Liberecká dentální s.r.o., která zajišťuje večerní pohotovost i v současné době. Ordinace se nachází v Liberci v budově Dunaje ve 4. patře," říká krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Večerní zubní pohotovost je určena pacientům, u kterých vznikne náhlá bolest zubů nebo při zhoršení průběhu léčby. „V případě, že v této nepříjemné situaci nemohou být ošetřeni svým registrujícím zubním lékařem, mohou o víkendech a svátcích v době od 18 do 22 hodin využít zubní pohotovost," dodává radní.

S akutním stavem o víkendech a svátcích funguje denní pohotovost v Krajské nemocnici Liberec (v budově D, přízemí vpravo) od 8 do 15 hodin. Nespraví vám ale vypadlou plombu nebo zlomenou protézu a nezačnou léčit chronické obtíže, ale zaměří se jen na příčinu náhle vzniklé bolesti.

NEZANEDBAT PREVENCI

„Vždycky se zub začne trochu ozývat, když se něco děje. Vzít si prášek a zahnat bolest je dobré v ten moment, ale co nejdříve se objednat ke svému doktorovi je nutné. Na pohotovosti je to stejně provizorium, takže u něj pak stejně skončím," říká šestapadesátiletá Jablonečanka s tím, že zubní pohotovosti byla naposledy jako malá holka, naštěstí. Zubní prevenci včetně návštěvy dentálního hygienika rozhodně nepodceňuje,

A jak jsou na tom na Turnovsku a Semilsku? Tam se o pohotovost v sobotu, neděli a ve svátek vždy ráno od půl osmé do půl dvanácté tamní lékaři střídají. Každý týden jeden. Například na Ježíška ordinuje MUDr. Eva Preislerová v ulici 5. května a na Silvestra slouží MUDr. Miloš Dědek s ordinací v Nádražní 1296.

Na Českolipsku zase mají od pondělí do pátku podvečerní pohotovost od 17 do 20 hodin. Jablonečané musí na pohotovost do Liberce, ale ne ve všední den večer. To musí všichni za doktorem nejblíže do Prahy.

„Mezi dvěma pravidelnými prohlídkami u zubního lékaře, které pojišťovna každoročně dospělým v rámci prevence plně hradí, má být interval pět měsíců, resp. minimálně měsíce tři," doplnil téma mluvčí VZP Oldřich Tichý. Podobné podmínky mají v tomto ohledu i ostatní zdravotní pojišťovny.