Zatímco loni tady na každého ze 441 zubařů připadalo 1 865 lidí, v Libereckém kraji na jednoho z celkových 288 zubařů připadá „jen" 1 525 pacientů. Vyplývá to z ročenky České stomatologické komory.

Problémem není jen nedostatek zubařů, ale i jejich vysoký věk. Ve všech okresech Ústeckého i Libereckého kraje převažují zubaři starší 50 let. Na Českolipsku, Mostecku a Děčínsku má dokonce zhruba 40 procent stomatologů přes 60 let.

ZUBAŘ MU ODEŠEL DO PRAHY. BEZ OZNÁMENÍ

Podle Saši Sokolova z ústeckého Krásného Března chybí jak zubaři pro děti, tak zubaři pro dospělé. „Když hovořím s přáteli u nás z Ústí nad Labem o problémech se zubaři, jejich historky připomínají noční můru. Například jeden známý chodil léta k zubaři, ale musel čekat i tři čtyři hodiny, než přišel na řadu, protože zubař nedodržoval objednané časy," vypráví muž.

Známému proto doporučil jednoho zubaře, který do regionu přišel z Ruska. „Také jsem k němu chodil. Kamarád u něj byl jednou, když přišel podruhé, zjistil, že pár dnů předtím zubař odešel do Prahy a pacientům to ani neoznámil. Přitom mu už zaplatil zálohu 900 korun na korunky!" říká Saša Sokolov.

Další Sokolovova známá dokonce podala stížnost na stomatologickou komoru, protože jí zubař udělal nekvalitní protézu. „Stížnost uznali. Jenže známá vystřídala další tři zubaře, než našla někoho, kdo jí udělal slušné zuby," dodává muž z Ústí nad Labem.

Nalákat víc zubařů do regionu se snaží například Ústecký kraj pomocí stipendií pro studenty medicíny. Mohou získat 50 tisíc korun ročně. Kromě zubařů je program určen i budoucím lékařům a farmaceutům, kteří po završení školy začnou pracovat v kraji.