Šestidílná série se natáčela i v krajském městě. Kulisy tvořily Technická univerzita a Krajská nemocnice v Liberci, zoologická zahrada, hotely Zlatý lev a Imperial a řada uliček a podchodů. První díl odvysílala Česká televize loni v únoru. Příběh pojednává o boji s organizovaným zločinem, konkrétně vietnamskou drogovou mafií, která v Čechách ovládá značnou část pervitinového trhu. Ojedinělý seriál neunikl pozornosti České filmové a televizní akademie a 6. března se pokusí proměnit nominaci ve vítězství. Za jeho vznikem stojí mimo jiné liberecký rodák Matěj Chlupáček.

„Takový úspěch nám všem udělal velkou radost. Nominace na Českého lva je vždy pro celý tým, který se na projektu podílel, určitou satisfakcí, že jsme něco museli udělat správně,“ řekl režisér a producent.

Ve stejné kategorii usilují o ocenění také seriály Specialisté a Místo zločinu Ostrava. Podle Chlupáčka je první jmenovaný ten silnější konkurent. „Jedná se o čistě producentský a z tohoto pohledu rozhodně obdivuhodně zvládnutý projekt, který je na obrazovkách již několik let. Těší se slušné divácké základně a má už přes sto epizod, což je v našem teritoriu mimo soap opery něco naprosto nevídaného,“ komentoval tvůrce.

Kromě nominace na Českého lva se Zrádci dočkali také nominace na nejlepší seriál v kategorii Mimo kino na Cenách české filmové kritiky. „Tam jako nejsilnějšího soupeře rozhodně vnímám minisérii Herec Petera Bebjaka a Rasťa Šestáka, mimochodem též z dílny produkční společnosti D.N.A. Production, která vyrábí i Specialisty,“ doplnil liberecký režisér.

V bývalých chomutovských lázních natáčejí seriál o drogové mafii.
FOTO: Mafiáni, zásahovka, kamery. V chomutovských lázních natáčeli seriál Zrádci

Matěj Chlupáček věří, že za úspěchem Zrádců stojí fakt, že diváci jsou přejedeni klasickými seriály a ocenili nový přístup jak v rámci vizuality a konceptu, tak v jejich vyprávění. „Miro Šifra napsal skvělé scénáře, které k divákům očividně intenzivně promlouvaly. Zároveň se jedná o jednu z prvních sérií České televize zaměřenou na mladé diváky mimo obvyklou cílovou skupinu,“ zdůraznil Chlupáček s tím, že ho potěšila i nevídaná odezva od filmových kritiků. Ti nešetří chválou a superlativy.

Pokračování ale není i přes divácký zájem na pořadu dne. Režisér vnímá sérii jako uzavřené dílo, kdy se během šesti epizod odehrálo vše, co měli tvůrci v plánu. Nominace na Českého lva si váží, ale za opravdovou odměnu považuje pozitivní reakce anebo vášnivé diskuze o dílu samotném. „Ať už se líbí nebo sklízí kritiku, baví mě ten vlastní život, který si film nebo seriál po své premiéře musí žít. Je zábava to sledovat,“ podotkl mladý Liberečan.

I přes panující koronakrizi mají v produkční společnosti Barletta rozpracovaných řadu projektů. V současnosti natáčí celovečerní film Stínohra Petera Bebjaka s Milanem Ondríkem a Hynkem Čermákem v hlavních rolích a čtyřdílnou minisérii Pozadí událostí Jana Hřebejka, Petra Jarchovského a Michala Sýkory v hlavních rolích s Jiřím Havelkou, Jitkou Čvančarovou a Petrou Hřebíčkovou. Stínohra bude mít premiéru ještě letos, Hřebejkova minisérie pak hned zkraje toho příštího. „V roce 2022 nás dále čeká můj nový celovečerní film Úsvit opět podle scénáře Mira Šifry, se kterým zároveň pracujeme na nové, osmidílné komediální sci-fi kriminálce,“ nastínil budoucí plány Matěj Chlupáček.

O čem série pojednává:
Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život.