S rekordní výší výdajů i příjmů počítá vedení Libereckého kraje v rozpočtu pro příští rok. Příjmy kraje by podle návrhu měly dosáhnout 3,384 miliardy korun, výdaje mají být o 97 milionů nižší. Návrh rozpočtu už odhlasovali radní, nyní se k němu ještě vyjádří krajští zastupitelé.

Navržený rozpočet počítá s větším objemem peněz než ten letošní. Podle ekonomické náměstkyně Jitky Volfové za to může příznivý ekonomický vývoj. „Nezaměstnanost je na historickém minimu, lidem se daří, rostou jejich mzdy a nebojí se tolik utrácet,“ uvedla Volfová. Příjmy kraje by tak měly vzrůst o čtvrtmiliardu. Drtivou část příjmů totiž tvoří právě daně.

Ilustrační snímek.
Lípa ruší linku MHD a omezuje některé spoje

Kraj za své peníze zajišťuje například autobusovou a vlakovou dopravu, což ho v příštím roce má vyjít na 645 milionů korun. Financuje také chod příspěvkových organizací, jako jsou školy, kulturní instituce nebo sociální služby. Vybraným „příspěvkovkám“ chce kraj v příštím roce více než dvojnásobně zvýšit příspěvky na vybavení. Kraj tak plánuje přispět třeba záchranné službě, a to 20 milionů na nové sanitky nebo sedm milionů na novou výjezdovou základnu v Rokytnici nad Jizerou.

PENÍZE POMOHOU I ROZVOJI VENKOVA

Celkově kraj hodlá vyčlenit na investice 684 milionů korun, a to jak na přímé investice, tak na spoluúčasti nejrůznějších evropských projektů. Pokračovat bude třeba rozsáhlá rekonstrukce libereckého Severočeského muzea nebo budování Center odborného vzdělávání. „Téměř 83 milionů korun si vyžádají investice do Krajské nemocnice Liberec a Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Kraj také vyčlenil 11 milionů korun na připravovanou kultivaci okolí sídla Libereckého kraje,“ doplnil krajský mluvčí Filip Trdla.

Navýšit se mají i dotační fondy, a to na 108,2 milionu korun. „Peníze navíc půjdou zejména do Programu obnovy venkova,“ přiblížila Volfová.

I v roce 2019 má dojít k opravám silnic, na jaře se má například zahájit dosud nejnáročnější rekonstrukce bezmála osm kilometrů dlouhého úseku silnice z Turnova přes Příšovice až na hranice kraje.

Opravy na vlakové trati, ilustrační foto.
Mezi Českou Lípou a Novým Borem nepojedou vlaky

„Součástí akce je i výstavba či rekonstrukce chodníků, cyklostezek nebo parkovacích zálivů,“ připomněl Trdla. Práce měly začít už letos na podzim, jejich příprava se ale protáhla a začínat letos už podle vedení kraje nemá smysl.
V rámci rozpočtu by pak měl kraji zůstat přebytek ve výši 97 milionů. „Použijeme jej k úhradě splátek úvěrů, které vznikly po povodních v roce 2010,“ dodala Volfová.

Letošní rozpočet počítá s příjmy a výdaji ve výši 3,132 miliardy korun. O tom na příští rok rozhodnou zastupitelé na svém zasedání 27. listopadu.