Lyžařské areály v Libereckém kraji letos investovaly miliony do vylepšení služeb i systémů zasněžování, žádnou velkou novinku ale nechystají. Ceny většinou zůstanou na loňské úrovni, skoro o pět procent ale například zdražil celodenní skipas v Rokytnici nad Jizerou, největším areálu v kraji. 

Letos bude stát denní permanentka v rokytnickém skiareálu Horní Domky 650 korun, za loňských 620 Kč si ji ale lze pořídit při nákupu přes internet. Pro mládež a seniory naopak oproti loňsku jednodenní jízdné zlevní o 30 korun na 520 Kč, při on-line nákupu stojí 490 korun.

Rozšířila se i nabídka pro rodiny. „Nově máme rodinné jízdné. V hlavní sezoně si například rodiče a jedno dítě zalyžují za 1600 korun, při nákupu přes internet za ještě méně. Řešíme i dětský koutek, který by fungoval jako hlídání," uvedl ředitel skiareálu Michal Kopecký. Před letošní sezonou se podle něj zaměřili také na zlepšení gastro služeb.

V sousedním Harrachově podle zástupce ředitele Vlastislava Fejkla zůstanou ceny na loňské úrovní, celodenní skipas by tak měl stát 590 korun. „Investovali jsme zhruba tři miliony korun do zlepšení systému zasněžování a úprav sjezdovek," dodal.

Základní ceny se nemění ani v dalších krkonošských areálech v Libereckém kraji. Skiareál ve Vítkovicích investoval kolem čtyř milionů. Nově budou prodávat skipasy přes internet a zlepšit by se měla i úprava tratí. „Pořídili jsme si rolbu s navijákem, budeme tak moci sjezdovky upravovat i zezdola nahoru," uvedl starosta obce Milan Rychtr.

Středisko Paseky nad Jizerou letos dalo na zlepšení služeb čtyři miliony. „Zmodernizovali jsme zasněžování, nová bude lyžařská škola a dětský park," uvedl za areál Martin Říha. Benecko do zasněžování investovalo asi dva miliony korun.

V největším areálu Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku stoupne základní celodenní jízdné o deset korun na 550 korun.

Také v tomto areálu se vylepšovalo zasněžování. Prováděly se také terénní úpravy na sjezdových tratích, aby lyžování bylo příjemnější. „Máme i nový nástup a výstup na lanovku, je to v dlažbě," uvedl ředitel Ski Bižu Pavel Bažant. Kromě Špičáku provozuje Ski Bižu i další dva areály v Jizerských horách, celkově letos firma investovala do svých areálů skoro sedm milionů.

Ještě asi o milion víc vydal areál na Ještědu v Liberci. „Modernizovali jsme odbavovací systém a zautomatizovali systém zasněžování. Mělo by to zrychlit proces jeho spuštění," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Ceník zůstává stejný, celodenní skipas tak bude stát 590 korun.