Jan Salanský absolvoval obor Environmental design na Technické univerzitě v Liberci a aktuálně dokončuje doktorandské studium na Fakultě umění a architektury. Jeho tvorba se zaměřuje na detail a surovou podobu zpracovávané látky v závislosti na kontextu místa a času. Nový pohled na design a přístup k němu mu také otevřela stáž v holandském Eindhovenu, kde je podle něj společnost a autoři mnohem otevřenější. Jeho blízkým spolupracovníkem se stal bratr Ondřej, který do tvorby vnáší marketingový a produkční prvek. „Otevření tohoto nového prostoru bylo už dlouhou dobu naší vizí a potřebou. Hledali jsme místo s atmosférou i výhodnou polohu. Přesně to jsme našli v bývalém areálu Tatry,“ sdělil Ondřej Salanský.

Příprava showroomu trvala přibližně dva měsíce a zahrnovala komplexní rekonstrukci prostor, výrobu exponátů a stěhování. Návštěvníci mohou spatřit rozmanité produkty zasazené do modelového interiéru. Zahrnuje svítidla, vázy a křišťálové objekty, které nesou značku Salansky. Ta vznikla před rokem. „Jsme rádi, že se otevření podařilo v roce, který UNESCO vyhlásilo jako rok skla. Je to pro nás zavazující a zároveň to představuje výzvu,“ zdůraznil Jan Salanský.

Spolupráce bratrů trvá deset let. Zatímco Jan zodpovídá za design, na Ondřejovi je technické provedení a následná produkce. Oba se snaží řešit zadání společně a každý do něj vkládá své vlastní poznatky a zkušenosti. „K rozepřím samozřejmě dochází, ale pouze v rámci pracovních záležitostí. Jsme v této věci profesionálové a snažíme se nedopustit, aby rozepře zasahovaly mimo naší kancelář,“ osvětlil Ondřej.

Treehouse pod Ještědem
V lese pod Ještědem pronajímá dům bez elektřiny a bez vody. Zájem je obrovský

Inspirací pro tvorbu se jim může stát prakticky cokoliv. Ať už samotný prostor, do kterého navrhují, či tvůrčí proces. „Impulsy ale přicházejí třeba i z každodenního života, od dětí, z přírody nebo z otevřeného nebe na vrcholu Ještědu,“ podotkl Jan. Jejich tvorba v sobě nese experiment a snaží se do ní vnést příběh dané věci. „Přicházíme s designem, který dodržuje či porušuje řemeslnou posloupnost, ale zároveň navazuje na tradiční postupy,“ dodal.

Aktuálně pracují na několika rezidenčních projektech, které jsou připravované na míru daného interiéru. Dále chystají výstavu v libereckém Severočeském muzeu, kde budou ukazovat kolekci Underground z mezinárodního sklářského symposia. „Co se týče obchodu, představuje pro nás velké téma zahraniční trh a galerie. V tuto chvíli je naše produkce především v tuzemsku, ale rádi bychom ji rozšířili za hranice. Další plány budou záviset především na nás a na tom, co se zrodí v našich hlavách,“ uzavřeli bratři.