Vyhrocená atmosféra byla znát ještě před začátkem. Sparťané skandovali své popěvky a hesla bez přestání ještě před startem utkání. Domácí fandové se ozvali až při čtení soupisky soupeřů, při kterém nesouhlasně bučeli a pískali. S přibývajícími minutami naštvanost a projev Sparťanů sílil. Po první gólu odpálili několik petard, před prvním poločasem ještě stihli zapálit šálu a dýmovnici.

První branka rozhodla

„Před zápasem jsme moc dobře věděli, že nás čeká náročný zápas. Domácí měli vítěznou šňůru zápasů a jsou herně na výši. Bylo potřeba, abychom se vyrovnali minimálně nasazením a přidali fotbalovost. V první části a i někdy později, jsem to postrádal. Rychlý vývoj určila první branka domácích," hodnotil zápas trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Během utkání také sparťanský fanoušek ukradl jednomu z hasičů helmu a schoval si ji do batohu. Tohoto výtržníka nakonec policisté dopadli na vlakovém nádraží.

Domácí příznivci každou šanci i branku svého týmu dostatečně odměnili jásotem, pískáním, potleskem i nadšenými polibky milenců.

„Celková atmosféra zápasu byla výborná. Sparťanští fanoušci také výborně fandili až na pár výtržností. Liberečtí za nimi nijak nezaostávali a také nadšeně skandovali a vytvářeli tu správnou náladu," pochválil obě strany fandících tiskový mluvčí Slovanu Liberec Lukáš Váňa.

Zápas si nenechal ujít ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který přišel fandit s rodinou nebo Jakub Dovalil, trenér reprezentace do 21 let.

Sparťané řádili na stadionu U Nisy

Liberec - Šest stovek sparťanských fanoušků přijelo podpořit svůj oblíbený tým na stadion U Nisy. Už příjezd některých se neobešel bez problémů. Pár jich zdemolovalo vlak, jiný zase odpálil na benzínové stanici pyrotechniku.

Bez přestupků nezůstalo ani samotné utkání. Policisté a dobrovolní hasiči řešili tři menší požáry, odpálení petard, bitku a odcizení hasičské přilby.

„Fanoušci Sparty podpálili ve čtyřiatřicáté minutě ve svém sektoru klubovou šálu a způsobili ještě další dva menší požáry. Další sparťanský fanoušek sebral jednomu z hasičů ochrannou přilbu. Následně si ji schoval do batohu a utkání s ní opustil. Zřejmě se domníval, že policisty zmate, neboť se v průběhu utkání převlékl do jiné bundy, kterou měl s sebou," popsala policejní mluvčí Vlasta Suchánková a dodala, že mladíka usvědčily bezpečnostní i televizní kamery.

Teprve dvaadvacetiletého muže zadržela na vlakovém nádraží policie, když chtěl s přilbou odjet domů. Jeho čin policisté nejprve vyhodnotili jako podezření z krádeže, později ho změnili na zatajení nálezu, za které hrozí až roční vězení nebo peněžitý trest.

Další výtržnosti vyhodnotili policisté jako přestupky.

Dvacet zásahů

Sparťany hlídalo na dvě stě policistů včetně dopravních, kriminálních, psovodů a antikonfliktního týmu. „Ve dvaceti případech museli použít donucovacích prostředků, zejména hmaty a chvaty, proti fanouškům, kteří narušovali veřejný pořádek a neuposlechli výzev. Devět z nich zajistili," vysvětlila tisková mluvčí Policie ČR.

Při šarvátkách mezi fanoušky obou týmů musela zasahovat také posádka záchranné služby.

V Pražské ulici utrpěli dva mladíci ve věku 18 a 20 let poranění hlavy. „Oba byli údajně fanoušky fotbalových klubů a měli poranění v obličeji a na hlavě od úderů pěstí a kopanců. Při příjezdu naší posádky ale byli oba při vědomí," řekl Libereckému deníku ředitel záchranné služby v Liberci Stanislav Mackovík.

Oba poranění mladíci skončili v liberecké nemocnici, kde je hospitalizovali na traumatologickém oddělení.