Stanice pomáhá zraněným volně žijícím zvířatům v severních Čechách, včetně Českolipska, už dvacet let. V červnu ale její areál výrazně poničila letní vichřice a po obnově se otevřela až v minulých dnech.

Jako první využil služeb zvířecího sanatoria právě „vydrýsek" z Českolipska, jenž se po pádu do montážní jámy do stanice dostal velmi znečištěný a zesláblý. „U nás si vyčistil srst a nabral sílu snědením dvou kil platýsího filé, které mu moc chutnalo," popsala Jana Tomšovská, vedoucí záchranné stanice. „Byl u nás týden, poté mu poskytla útočiště záchranná stanice v Pátku u Poděbrad, která má pro vydry, vyžadující speciální péči, vhodné podmínky."

Záchranná stanice Falco prošla letos zásadní proměnou. Voliéry v areálu, který slouží léčebným i expozičním účelům, pomalu dosluhovaly. Pro záchranné stanice však není snadné zajistit finanční prostředky ani na vlastní provoz, tím spíše na takovéto investice.

Zařízení pomohl grant Ústeckého kraje na stavbu nových voliér ve výši 236 tisíc korun. V červnu ale úspěšně probíhající rekonstrukci zkomplikovala vichřice, která se prohnala areálem a mnohé poničila. Velkou pomocí v této těžké situaci byly prostředky poskytnuté státním podnikem Lesy České republiky v rámci spolupráce s Českým svazem ochránců přírody.

Díky částce téměř 60 tisíc mohla být rekonstrukce nejen dokončena, ale podařilo se dobudovat také další, původně neplánované voliéry.

„Podpora od kraje i od Lesů České republiky pro nás byla spásou. Voliéry bychom neměli z čeho postavit a stanice by mohla fungovat jen ve velmi omezeném režimu, ekovýchovu v areálu bychom museli úplně zrušit," dodala Jana Tomšovská.

Jedním z prvních obyvatel soustavy nových boxů byl malý vydří sameček z Českolipska.

Se záchrannou stanicí spolupracuje i Nový Bor

Řadu let už se Záchrannou stanicí pro handicapovaná zvířata Falco z Litoměřicka spolupracuje i město Nový Bor. „Na základě dohody a místní příslušnosti jsou této stanici předávána nemocná a zraněná zvířata z volné přírody na Novoborsku. Jedná se většinou o drobné ptactvo, ježky, opuštěná mláďata," uvedla Jitka Kopčáková, vedoucí odboru životního prostředí na novoborské radnici.

Město přispívá stanici Falco na provoz a spolupracuje také na ekologické výchově a osvětě či například při vypouštění handicapovaných zvířat zpět do přírody. Shromažďovací místo pro zvířata v nouzi je na úřadovně Městské policie v Novém Boru.

Tento týden ve čtvrtek se uskutečnila v rámci spolupráce takzvaná živá hodina pro žáky MŠ a ZŠ ve Sloupu v Čechách. Vedoucí stanice Jana Tomšovská přivezla dětem ukázat čtyři „zachráněná" zvířátka: plcha velkého, netopýra večerního, mládě zajíce a ježčí miminko.

Děti pod vedením učitelek připravily pro záchrannou stanici mnoho dárků ve formě potravy, která poslouží v zimních měsících k výživě zachráněných jedinců. V současné době je jich ve stanici kolem 170 ks.