Účast na kandidátce však chtějí stejně jako v minulých krajských volbách nabídnout menším uskupením a stranám, jako je třeba Unie pro sport a zdraví.

Starostové pro Liberecký kraj jsou samostatným hnutím, které s celostátním uskupením Starostové a nezávislí (STAN) spolupracuje. V posledních volbách v Libereckém kraji starostové vyhráli, když jim hlas dalo 22,21 procenta voličů. V 45členném zastupitelstvu získali 13 mandátů. Lídr kandidátky Martin Půta se stal hejtmanem, později ale hnutí opustil aby se stal předsedou STAN. Kvůli obvinění z korupce však od loňského listopadu funkci nevykovává.

„Přes všechno, co se stalo, počítáme s Martinem Půtou znovu na místo lídra naší kandidátky, i když se možná vystavujeme riziku, že na nás proto budou někteří protivníci útočit," řekl předseda hnutí a náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter. Půta byl loni na podzim obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Od začátku vinu odmítá. „Rozhodně se cítím nevinen, ničeho jsem se nedopustil," řekl již dříve hejtman.

V krajských volbách kandidovali Starostové pro Liberecký kraj poprvé v roce 2008, kdy získali sedm mandátů a skončili v opozici. O čtyři roky později už zvítězili a získali 13 křesel. Za nimi skončili jako druzí komunisté s deseti křesly v zastupitelstvu. Stejný počet mandátů získala i Změna pro Liberecký kraj. Čtvrtí sociální demokraté obsadili sedm mandátů a pátí občanští demokraté pět.

STAN chtějí vstoupit do příštích voleb v krajích v koalicích. „Naším cílem jako Starostů a nezávislých je být konfederační, to znamená sdružovat výrazné krajské osobnosti a jednotlivé regionální strany, které působí v regionech a mají kvalitní osobnosti," uvedl předseda STAN Petr Gazdík.