Stržené mosty, rozmlácené povrchy, zničené opěrné zdi. Povodně v roce 2010 za sebou zanechaly řadu zničených silnic. Nejhůř dopadly vozovky z Kryštofova Údolí přes Chrastavu do Nové Vsi, mezi Frýdlantem, Raspenavou a Hejnicemi a v Bílém Potoce. V létě uplyne pět let od povodní a některé úseky se stále ještě opravují. Peníze na rekonstrukci se totiž podařilo domluvit až novému vedení kraje, předchozí o ně ministerstvo pro místní rozvoj ani nepožádalo. Jenže i tak zůstává stále jen u slibů.

„Před dvěma lety nám ministerstvo pro místní rozvoj slíbilo, že nám na opravy silnic po povodních pošle peníze do výše 90 % nákladů. Jsme před dokončením oprav a nepřišla ani koruna, všechno zatím platíme ze svého," popisuje hejtman Martin Půta.

Částky jsou přitom nemalé. Jen u silnice ve Vítkově strhla povodeň sedm mostů a zničila několik opěrných zdí. „Oprava Vítkova přišla na skoro 100 milionů korun," říká starosta Chrastavy Michael Canov. „Dohromady za všechny ty čtyři silnice přesahují náklady 600 milionů korun," doplňuje radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Jednání s ministerstvem se ale stále vlečou. Ještě před Vánocemi to přitom vypadalo, že peníze přijdou na konci ledna, nepřišly. „Pořád se tam nemohou dohodnout, kolik peněz nám dají. Sice před dvěma lety něco slíbili, ale teď třeba přišli s tím, že opěrná zeď obložená kameny je podle nich zbytečný luxus a to že proplácet nechtějí a podobně," říká hejtman Půta. Ten už si také vyžádal schůzku s ministryní Karlou Šlechtovou, podle něj není možné, aby veškeré náklady zůstaly jen na kraji.