Ač jindy nesmiřitelní rivalové, ve věci kritiky krajské koalice pějí stejnou písničku: noví páni Libereckého kraje jsou amatéři, kteří dělají jeden přešlap za druhým.

V hodnocení, která na žádost Deníku krajská opozice vystavila, najdeme tvrdé výtky vůči některým radním a zastupitelům, rovněž hlasování části koalice v rozporu s tím, co před volbami slibovala, sklidilo odsouzení.

„Před volbami horlivě Starostové i Změna slibovali voličům utahování opasků především u sebe. Na to už ale asi zapomněli. A co více, na únorovém zastupitelstvu zvýšili odměny zastupitelům, kteří sedí v krajských komisích a výborech o více jak polovinu," zmínila Lenka Kadlecová, předsedkyně klubu zastupitelů ČSSD. Přestože ona by podle svých slov tak tvrdě nehodnotila, klub sociálních demokratů vystavil koalici čtyřku.

ČTĚTE TAKÉ: Zatím dostatečně, hodnotí krajskou vládu opozice

Starostové pro Liberecký kraj kritiku odměn přijímají s hořkým pokýváním hlavou. Navzdory konstatování rady o tom, že odměny se sníží, protlačila Změna protinávrh na jejich zvýšení, což společně s komunisty prosadili.

„Nebyl to dobrý krok. S utahováním opasků musí začít ti, kteří hledají úspory a přesvědčují o nich ostatní," přiznává hejtman Martin Půta. Ještě tvrdší slova do vlastních slov volí zastupitel Michael Canov.

„To byl náš debakl, kdy bylo i částí našich hlasů v symbióze s komunisty schváleno prudké navýšení odměn v naprostém rozporu s naším předvolebním programem a především situace, kdy správné a jednomyslné rozhodnutí rady LK o mírném snížení odměn zcela obrátil pan Korytář a ještě k tomu pro mě záhadným způsobem donutil radní, aby s výjimkou hejtmana hlasovali sami proti sobě," přiznává Canov. Sám hodnotí působení krajské koalice pozitivně, vyzdvihuje například mimořádný úspěch, který se povedl hejtmanovi, když vydoloval část dávno propadlých popovodňových dotací na opravu krajských komunikací.

VÍCE ZDE: Půta: Zvýšení odměn zastupitelům bylo mé první osobní klopýtnutí

„Tak trochu jsem si nyní vzpomněl na situaci třídního učitele, kdy jsem jednomu žákovi dal najednou pochvalu a důtku třídního učitele. Plusy a minusy se totiž ne vždy v praktickém životě mažou, někdy žijí vedle sebe," hodnotí Canov.

Krajské opozici ale vadí nejen zvýšení odměn. Nit suchou nenechává třeba na náměstkyni Zuzaně Kocumové, která má v gesci zdravotnictví. „Její řízení tohoto stěžejního resortu je zatím spíš důkazem neznalosti problematiky a zbrklých rozhodnutí, připomínající rčení „vylijme z vaničky i dítě"," glosuje František Pešek, předseda klubu zastupitelů KSČM.

Kocumovou kritika nezaskočila. Z hodnocení opozice má naopak radost. „Znamená to totiž, že skoro vše děláme jinak, než minulé vedení kraje. A to bylo to, co jsme slibovali. Spíš by mě vyděsilo, kdyby strany spojené se skandály, předraženými a netransparentně soutěženými projekty, nezákonnými odměnami dali naší koalici výbornou známku," reaguje Zuzana Kocumová.

Jak se zdá, poučení z kritiky opozice si Změna ani Starostové moc připouštět nechtějí. Hejtman Martin Půta okomentoval udělenou čtyřku velmi stručně:

„Politika v podání ČSSD, KSČM a ODS fér není a nikdy nebyla. Je to nejspíš ocenění za to, že Liberecký kraj už nejde řídit prostřednictvím jejich stranických sekretariátů, nefungují zákulisní dohody a politika není pokračováním byznysu, jako doposud," obul se do opozice hejtman.