„Štolová sezona se zahajuje tradičně prvního listopadu, neboť je to tradiční datum, kdy se v protestantském Sasku začíná s prodejem štoly. Den předtím, 31. října, se na počest Martina Luthera slaví zemský svátek tzv. Den reformace (Reformationstag), přesně až do tohoto dne se v pekařstvích a cukrářstvích prodává tzv. Reformační chléb (Reformationsbrot), což je sladké lehké kynuté pečivo s rozinkami," vysvětluje předseda ochranného svazu Schutzverband Dresdner Stollen Henry Mueller.

Následující den toto reformační pečivo nahradí hutnější drážďanská štola, která obsahuje více másla, rozinek a mandlí a je mnohem trvanlivější. Klasická pravá drážďanská vánoční štola se peče čtyři týdny před zahájením adventu, ale díky poměrně dlouhé trvanlivosti se poslední kousek dá jíst ještě o Velikonocích.

Luise Fischer je v pořadí dvacátá

Štolovou dívkou pro sezonu 2014/15 se stala Luise Fischer. Luise je již 20. drážďanskou štolovou dívkou a stejně jako jejích devatenáct předchůdkyň bude zastávat funkci velvyslankyně vánočního města Drážďany a místních pekařství a cukrářství, které jsou certifikovanými producenty originální drážďanské štoly. Ta se po celém světě prodává pod evropským chráněným zeměpisným označením Dresdner Christstollen.

Loňská štolová dívka Friederike Pohl.Kandidátkami na post štolové dívky smějí být výhradně budoucí specialistky v oboru pekařství a cukrářství studující na drážďanské vyšší odborné škole a pracující v drážďanských cukrářstvích a pekařstvích. Vzhledem k německému duálnímu systému učňovského vzdělávání (tzv. Ausbildung) probíhá totiž získání výučního listu v těsné spolupráci s konkrétními firmami a podniky. Tam učni získávají praktickou část své budoucí kvalifikace. Garantem teoretických znalostí je odborná škola, kterou souběžně navštěvují.

Při výběru štolové dívky, která je tvořena zástupci pekařů a cukrářů, nejde jen o krásu dívky, která bude štolu ve světě reprezentovat. Štolová dívka musí být především důstojnou zástupkyní pekařského řemesla a přesvědčit porotu svými odbornými znalostmi o drážďanské štole a dobrými studijními výsledky.

Příběh obří štoly
Svou oblibou k drážďanské štole se netajil ani zřejmě nejznámější saský kurfiřt August Silný. V roce 1730, u příležitosti velkolepé barokní slavnosti Zeithainer Lustlager, pověřil drážďanský cech pekařský upečením obří vánoční štoly.

Z 3 600 vajec, 326 konví mléka a 20 centů pšeničné mouky vyrobila zhruba stovka pekařů a tovaryšů obrovitou štolu vážící 1,8 tuny.

jPřestože tato nadrozměrná štola vznikla za pomocí vajec pro štolu víceméně netypických a nebyla upečena v době adventu, ale na začátku léta v červnu, je stejně považována za barokního předchůdce dnešní drážďanské obří štoly.

Augustovu štolu dodnes připomíná štolová slavnost, která se každoročně koná v Drážďanech v sobotu před druhou adventní nedělí (6. prosince 2014).