Michaela Marksová (ČSSD), Jana Hnyková (Realisté) nebo Věra Nováková (Zelení) stojí v čele kanidátek v Liberekcém kraji. Ženu ale na první místa kandidátky nominovaly i menší strany a uskupení. Například ODA oslovila někdejší libereckou primátorku za ČSSD Martinu Rosenbergovou.

18 žen z ČeskolipskaZ 61 kandidátů z okresu Česká Lípa je na listinách stran a hnutí 18 žen. Nejvíce jich voliči najdou na kandidátce ČSNS, a to čtyři.

Jak ona, tak třeba Jana Hnyková, kterou před čtyřmi lety vyneslo do Poslanecké sněmovny hnutí Úsvit Tomia Okamury, tvrdí, že se nikam nehnaly. Strany si je do čela vybraly samy. „Po rozpadu hnutí Úsvit a tlaku okolí, abych z politiky neodcházela, jsem oslovila pana doktora Robejška s nabídkou pomoci, protože se programově nejvíce přibližovali. O víc jsem neusilovala, a bylo pro mě velkým překvapením, že mě sbor zakladatelů vybral jako lídryni pro Liberecký kraj,“ vysvětlila svou nominaci Jana Hnyková.

Také Martinu Rosenbergovou oslovila Občanská demokratická aliance (ODA) jako zkušenou komunální političku, i když z opačné strany politického spektra.

Poprvé v politice, hned jako lídr

Objevila se a hned zazářila. Tak by se dal charakterizovat vstup do politiky jedničky na společné kandidátce Strany zelených a Změny, právničky Věry Novákové. Křehká na pohled, silná v postojích. Poprvé o sobě dala vědět, když ještě jako státní zástupkyně sepsala otevřený dopis tehdejšímu ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi proti návratu Renaty Vesecké, podezřelé ze zametání korupčních kauz spojených s politiky. Dopis Věry Novákové tehdy podepsalo přes dvě stě žalobců a Vesecká neuspěla.

Podruhé se Nováková objevila v médiích poté, kdy sepsala podnět k trestnímu stíhání krajně pravicového politika Martina Konvičky za jeho extremistické výroky. Právě síla v postojích byla tím, co jabloneckou právničku vyneslo do čela kandidátky.

„Jsem rád, že se nám daří pro politiku motivovat lidi se silným osobním příběhem a zárukou pevného postoje. Věra Nováková se dokázala vzepřít i v tak sešněrované organizaci, jako je soustava státního zastupitelství,“ říká o její kandidatuře krajský šéf Zelených Josef Šedlbauer.

Rozumní dostáli názvu strany

Nejvíce žen nominovalo na svou kandidátku hnutí Rozumní. Ze 17 kandidujících je jich hned 11.

Téměř poloviční procento zastoupení žen dosahuje pak kandidátka ČSSD v čele s ministryní Michaelou Marksovou a dalšími šesti političkami. Stejně jsou na tom s počty i Robejškovi Realisté. Po pěti ženách na kandidátce mají shodně Sportovci, Starostové (STAN) a KSČM.

SPD má šest žen, tři jsou na krajské kandidátce Pirátů a jen dvě má KDU-ČSL.