Ještě většímu vedru zabránila oblačnost a bouřky, které přišly od Krušných hor. Na třech místech byla tropická noc. Řekl tol prognostik ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
V České Lípě dnes teplota překonala rekord z roku 1957, který byl 35,9 stupně Celsia. Rekord padl i v Turnově, kde naměřili 34,8 stupně Celsia, a v Hejnici na Frýdlantsku, kde měli 33,5 stupně Celsia.
Horko bylo opět i na horách. V Harrachově ukazoval teploměr 31,7 stupně Celsia, což znamená překonání rekordu z roku 1957 o devět desetin stupně. Ze stejného roku byl doposud rekord třicet stupňů Celsia, který padl dnes v Bedřichově. Ve známém lyžařském středisku bylo 30,2 stupně Celsia.
V Ústeckém kraji bylo dnes nejtepleji v Kopistech na Litoměřicku, kde meteorologové naměřili 35,8 stupně Celsia. Rekord neodolal ani v Tušimicích na Chomutovsku, tam byla teplota 33,8 stupně Celsia. Vedro bylo také v Krušných horách. Na Měděnci padl rekord 30,4 stupně Celsia.
V noci na dnešek byla na třech místech v Ústeckém kraji tropická noc, což znamená, že teplota v noci neklesla pod dvacet stupňů Celsia. Bylo to v Teplicích, Ústí nad Labem a na Milešovce. Na nejvyšším vrcholu Českého středohoří byla teplota v noci 22,1 stupně Celsia.
V pondělí se může na severu Čech mírně ochladit. Teploty čekají meteorologové do 29 stupňů Celsia. Přes tropickou třicítku se dostane ručička teploměru opět v úterý.
Zahnat žízeň pomohou i nápoje z regionu
Nejvhodnější k pití je v horkých dnech podle odborníků obyčejná nebo minerální voda. Lidé však často sáhnou spíše po ovocných či slazených šťávách. Omezit by se měla konzumace alkoholu a kofeinu.
I ze slazených nápojů se dají vybrat více a méně sladké, s konzervanty a barvivy nebo bez. Mošty a stoprocentní šťávy obsahují cukr pouze z ovoce, jejich regionálním výrobcem je například Moštovna Lažany nebo Jan Verich z Turnovska, který používá ovoce z vlastních sadů a loni vyhrál soutěž Regionální potravina Libereckého kraje v kategorii nápojů.
Zdravé nápoje ale nutně nemusí pocházet jen odtud. „Nejžádanější nápoj mezi našimi zákazníky je Ovocňák. Vyrábí se v Bílých Karpatech a je to stoprocentní šťáva nebo pyré bez konzervantů," popsal majitel liberecké sítě obchodů Náš grunt Petr Schmiedel. „Mně přišla zajímavá výroba džusů z koncentrátů. Jeden z nejoblíbenějších je z pomerančů, které se musí dovážet. Ovoce se po vylisování zcela vysuší až na prášek. Pak se přepraví do země spotřeby, kde se opět doplní vodou," popsal Schmiedel.