„V Liberci jsem prožil výborné období. Myslím si, že jsem se za ty dva roky zlepšil a doufám, že se díky přestupu do Chanty-Mansijsku posunu ještě dál," řekl v rozhovoru pro Deník Trončinský, který byl letos nejproduktivnějším obráncem extraligy.

Kdy jste se dozvěděl o zájmu Chanty-Mansijsku?

Když mi v Liberci skončila smlouva, tak mi agenti řekli nejprve o zájmu z Finska a Skandinávie. Ve hře byl i pražský Lev, ale pak se ozval Chanty-Mansijsk. KHL se nedá porovnávat s ostatními soutěžemi, ať už finančně nebo kvalitou. Snad jsme se rozhodli dobře.

KHL je pro každého hráče velké lákadlo, že?

Je to druhá nejlepší liga na světě. I ty peníze jsou tam jiné než v extralize.

Kluby v Rusku občas hráčům neplatí. Nebojíte se toho?

Dřív to bylo harakiri, ale teď už by to mělo být v pohodě. Spíš jsem přemýšlel o tom, jaké to bude, až poletíme třeba pět hodin na zápas a do toho ještě časový posun. To bude docela nezvyk.

Je to vaše první zahraniční angažmá a hned v tak slavné soutěži. To je velká výzva, co?

Výzva to bude každopádně. Nemám tam nic jistého, o místo v týmu budu muset bojovat. Není to tak, že bych tam přišel jako nějaká hvězda, musím začít s pokorou. Doufám, že postupně zjistí, proč si mě tam brali a snad po mě budou chtít, abych hrál to, co mi jde nejlépe. Budu se snažit pomoct týmu k úspěchu.

Jdete tam ve svém mladém věku spíš sbírat zkušenosti nebo s cílem vypracovat se v oporu týmu, jakou jste byl v Liberci?

Asi vědí, že jsem ofenzivní obránce, když si mě vybrali, tak doufám, že takovou roli dostanu. Budu se snažit a udělám všechno pro to, abych to potvrdil.

Poprvé v kariéře budete hrát hokej a žít v jiné zemi…

Bude to něco jiného. Jsem na to zvědavý. Bude tam problém s jazykem, ale už se začínám učit rusky. Nebude to jednoduché. V týmu je Slovák Tomáš Starosta a chystám se mu napsat, jak to tam chodí a co bych si měl vzít s sebou. Snad se tam o mě na začátku nějak postarají (smích).

Určitě jste rád, že v týmu budete mít „Čecho-Slováka", který vás do všeho zasvětí, že?

Jo, je to super. Snad spolu budeme vycházet dobře. Co jsem slyšel, tak je to dobrý kluk. Doufám, že mi na začátku trochu pomůže. Já se mu to pak budu snažit nějak oplatit.

Rusky jste se ve škole už neučil, ale angličtinu byste mohl v komunikaci s trenérem a spoluhráči uplatnit, ne?

S mojí angličtinou to není moc růžové. Kluci v nároďáku ale říkali, že se tam během dvou tří měsíců domluvím rusky úplně v pohodě, tak by to mělo být v klidu.

Co víte o klubu Jurga a městě jako takovém?

KHL hrají dvě sezony a vždy postoupili do play off. Moc hráčů neznám, jen pár podle jména. V každém týmu může být pět cizinců, takže převažují Rusové. Kromě mě a Starosty je tam ještě i jeden Švéd a Kanaďan. Na město jsem koukal na internetu a vypadá docela v pohodě. Je to daleko, není to Moskva, ale to je jedno. I kdyby to bylo ještě dál, tak by mi to nevadilo.

Chanty-Mansijsk leží až na mrazivé Sibiři…

V mládežnických reprezentacích jsem párkrát v Rusku byl a ta zima je tam jiná než u nás, není tam taková vlhkost. Zima tam určitě bude, ale nebudu tam chodit tři hodiny po lesích, abych někde zmrznul. Budu se držet hokeje, kvůli tomu tam jedu. Nejedu tam na dovolenou.

Jste zvědavý na pověstnou bázu, kam jsou hráči „zavíráni" před zápasy?

Nebojím se toho. Přežili to i jiní (smích). Ale jedu tam s přítelkyní, tak snad nebude báza pořád. To by pak nemělo cenu, aby tam se mnou byla.

Kdy razíte do nového působiště?

Do Ruska vyrážím kolem 10. července. Je tam kolektivní smlouva o trénování, že se nesmí začít s přípravou dřív než ve stanovené datum. Já tam pojedu asi o tři dny dřív na zdravotní testy. Pak už tam zůstanu a vrátím se až za tři čtvrtě roku.

Jak hodnotíte svou poslední sezonu v Liberci, se kterým jste se dostali do semifinále?

V play off jsme vypadli s Pardubicemi, které byly v sérii lepší. Je to škoda, ale nemyslím si, že bychom měli extra tým na finále. I když se to mohlo podařit. V Liberci jsem zažil čtvrtfinále a semifinále, žádná sláva, ale zase to nebyl nějaký propadák.

Mrzí vás, že jste se nedostal do národního týmu pro mistrovství světa?

Jasně, že mě to mrzí. Ale já jsem s tím počítal. Jsem rád, že jsem se dvakrát do reprezentace podíval a dostal jsem prostor od pana Hadamczika. Myslím si, že udělal správně, že mě pak už nevybral, protože na tom druhém turnaji se mi moc nedařilo.

Jaký máte hokejový sen?

Vždycky jsem si dával postupné cíle. V každém týmu se chci prosadit a patřit mezi nejlepší. Snem každého je NHL, ale to už je asi pasé. S reprezentací bych se rád někdy podíval na mistrovství světa. Teď se chci dobře připravit na sezonu v Chanty-Mansijsku, hrát a být týmu platný. Uvidíme, co bude za dva roky.