Po dvou letech se vrací do horského areálu skokanských můstků prestižní závod Harrachovský mamut, který se uskuteční v rámci 3. závodu Českého poháru v disciplínách T. F. A. (Zkratka TFA Toughest Firefighter Alive bývá volně překládána „Nejtvrdší hasič přežívá"). Silový a vytrvalostní závod, ve kterém si hrábne každý na dno svých sil, odstartuje dnes - 25. května.

Soutěžící se budou muset poprat na trati se čtyřmi úseky. V prvním půjde o běh s požárními hadicemi, po kterém bude následovat sbalení hadic do boxu. V druhém úseku na závodníky čeká 80 úderů palicí v hammer boxu, přenesení 20 kg závaží sníženým profilem, přemístění figuríny na 60 metrů a vždy obávaná třímetrová bariéra, na kterou se leze pomocí lana. A to stále není vše.

„Vyčerpaní závodníci se přesunou na úsek číslo 3 k lešení. Zde si máknou s nastavovacími žebříky a vytahováním břemene. V posledním čtvrtém úseku vyběhnou v plné výbavě ke skokanským můstkům, přesně až na úroveň hrany můstku K 120," doplnila Zdenka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Každý, kdo dorazí do cíle po takto drsných zkouškách, je vlastně vítězem.

Časový harmonogram Českého poháru TFA Harrachov 2016

08:00 - 09:00 hodin prezence v zázemí před hotelem Bellevue,

09:00 - 09:15 hodin porada rozhodčích v hotelu Bellevue,

09:15 - 09:30 instruktáž se všemi závodníky na trati

09:30 hodin zahájení před hotelem Bellevue účastní se všichni soutěžící a rozhodčí

09:45 start soutěžících podle startovního pořadí,

od 11:30 do 14:00 oběd v místě soutěže, vyhlášení výsledků a slavnostní ukončení soutěže bude realizováno podle časového sledu soutěže.

Zlatoolešnický železný hasič

Překonávání bariéry, přenos těžkých břemen, drsní muži a železné ženy. SDH Zlatá Olešnice zve na 2. ročník soutěže Zlatoolešnický železný hasič, která se koná v sobotu 28. května od 20:30 v lyžařském areálu Zlatá Olešnice.

„Závod Zlatoolešnický železný hasič je jedním z kvalifikačních závodů na MČR pro dobrovolné hasiče, dále je součástí Severočeské ligy i Drager ligy," přiblížila za organizátory Hana Havlíčková. Zlatoolešnický železný hasič je jediný závod, který se uskuteční přes noc, navíc v krásném areálu zlatoolešnického vleku. Startovní listina je již bohužel zcela zaplněna. Občerstvení zajištěno, vstup zdarma.