Před rokem dostala od Ježíška kurz na pečení makronek. Cukrařina ji bavila, ráda pekla dorty. Nikdy si však nemyslela, že kouzlu pečení natolik propadne. Ještě než na něj odjela, pohrávala si s myšlenkou na propojení autorských šperků a křehkých cukrovinek. Pojítkem obojího jsou barvy typické pro makronky a její šperkařskou tvorbu.

„Ráda říkám, že obchůdek si našel mě. Náhodou jsem se dostala do těchto prostor a atmosféra mě naprosto okouzlila. Hned jsem si začala představovat, jak v kuchyni budu péct,“ popsala začátky Plášilová s tím, že manžel ji v nápadu stoprocentně podpořil. A tak původně „bláznivá“ myšlenka nabrala jasné obrysy. „Podařilo se mi tak stvořit něco, co v Liberci doposud chybělo. Takové místo radosti, kam si lidé chodí pro potěšení,“ dodala.

S logem pomohl grafik

Pro svou novou vášeň vymyslela nový název, který ji napadl během ukládání syna ke spánku. To je doba, kdy k ní prý nápady přichází nejčastěji. Chtěla zkombinovat slovo makronky a zároveň poukázat i na místo, kde vznikají. Zrodilo se tak pojmenování L°Makronky.

„Písmeno L znamená liberecké či lokální, symbol zase odkazuje na tvar makronky a zároveň je to takový náznak francouzštiny,“ podotkla tvůrkyně. S vytvořením loga a vizuální podoby prodejny jí pomohl liberecký grafik Ondřej Musil.

Tvůrkyně Baculí Leona Špačková.
Bacule jsou si podobné, ale každá z nich je originál, říká Leona Špačková

Receptura makronek je po řadu desetiletí stejná, cukrář musí dodržovat přesné postupy a vážení surovin. S čím se dá experimentovat, je právě náplň, která je zároveň nositelem chuti. Jedná se o čokoládovou ganache. Liberecká cukrářka používá belgickou či francouzskou čokoládu a dbá na kvalitu surovin. „Snažím se nebýt moc kreativní. Já osobně ráda kombinuji barvy, ale hodně lidí stále nedokáže odpoutat zrak od chuti. Například citronová makronka musí být žlutá, třebaže mně se ta bílá náplň hodí i k jiným barvám,“ osvětlila Plášilová.

Každý den nabízí většinou čtrnáct různých druhů makronek. Klasiku jako vanilku, citron, malinu či pistácie doplňuje obměnami. „Hodně se řídím ročním obdobím. Před Vánocemi jsem pekla rumové, skořicové či perníčkové makronky, v létě používám zase sezónní čerstvé suroviny. Na podzim jsem nabízela kombinaci švestky a máku,“ podotkla.

Stále nové příchutě

Stále se snaží vymýšlet nové příchutě a neusnout na vavřínech. U příležitosti svatého Valentýna si připravila speciální krabičku makronek pro ni a pro něj. Pro muže zvolila čokoládu s chilli, čaj Earl Grey, dvojkombinaci rum a kokos, lískový oříšek s karamelem a pistácii. Dámy budou moci zase ochutnat makronky s nádechem jasmínového čaje, růžového květu, vanilky, prosecca a maliny. Slaný karamel potěší chuťové buňky obou pohlaví. „Mám zkušenost s tím, že lidé v minulosti ochutnali špatnou makronku a to je odrazuje od dalšího zkoušení. Tak jim dám ochutnat a často změní názor. Kdo má rád sladké, tak není důvod, aby mu liberecké makronky nechutnaly,“ zdůraznila Plášilová.

Vlastní obchod otevírala loni na konci května, na léto zavřela a od září opět peče a tvoří. Za tu dobu upekla přes deset tisíc makronek. Aktuálně nabízí křehkou a barevnou sladkost do dvou kaváren, v budoucnu by ráda rozšířila počet odběratelů. Také se snaží zrealizovat nápad na nastříkání loga na makronky pomocí airbrush pistole.

„Baví mě zkoušet a vymýšlet nové příchutě a hrát si s odstíny barev skořápky.. Není dne, abych litovala toho, že se podařilo koncept naplnit a zatím úspěšně. Nejvíce mě těší milá slova od zákazníků a jsem zvědavá, co budoucnost přinese,“ uzavřela Tereza Plášilová.