Na Libereckém kraji si mohou oddychnout. Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚHOS) definitivně rozhodl, že dvouletá smlouva, na jejímž základě dnes v kraji funguje veřejná autobusová doprava, je v pořádku. Pro cestující to znamená, že autobusy nepřestanou jezdit, protože výsledky soutěže i smlouvy s dopravci jsou platné až do konce roku 2017. Jde přitom o náhradní řešení, protože původní soutěž, která měla zajistit fungování veřejné dopravy po Libereckém kraji na deset let, ÚHOS na jaře 2014 zrušil.

Aby cestující nepřišli o meziměstské autobusy, uzavřel kraj přechodnou smlouvu s dopravci, kteří už pro něj tehdy jezdili. A právě to se nelíbilo společnosti ICOM Transport, která dvouletou smlouvu u antimonopolního úřadu napadla. „Dvouletá zakázka byla zcela netransparentní, kraj oslovil jen určité společnosti, přestože byly jiné firmy, které nabízely kvalitnější a levnější dopravu. Tím přišel kraj o několik desítek milionů korun," uvedla před časem předsedkyně představenstva ICOM Kateřina Kratochvílová.

ÚHOS nejdříve stížnost koncernu ICOM zamítl, později ji ředitel úřadu Petr Rafaj překvalifikoval jako oprávněnou, načež o pár měsíců později ten samý úřad konstatoval, že smlouva je v pořádku. Rozhodnutí ÚHOS je teď konečné, napadnout ho lze jen soudně.

Jenže dopravci, stejně jako Liberecký kraj očekávají daleko napnutěji rozhodnutí ÚHOS kolem zrušeného desetiletého tendru.

Ani po dvou letech se úřad stále nedobral žádného výsledku. „Bohužel, ÚHOS nemá absolutně žádné lhůty pro vydání rozhodnutí. Slibovali nám už několikrát, že rozhodnutí vydají, ale nestalo se tak," uvedl radní pro dopravu Vladimír Mastník.