Kdo ví na co potřeboval čtyřicet tisíc korun v hotovosti, nyní je ale bez nich. Zapomněl je v bankomatu. Za deset minut tam peníze už nebyly.

V pátek po obědě vybíral muž z bankomatu v Železném Brodě v ulici Štefánikova velkou hotovost.

„Po výběru vytáhl muž z bankomatu pouze platební kartu a peníze zapomněl v jeho výdejní části a odešel. Když se za deset minut k bankomatu vrátil, zjistil, že celý finanční obnos tam již není a musel ho tedy neznámý pachatel odnést," upřesnila Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Shodou okolností toto není v Železném Brodě jediný případ, kdy pravděpodobně nesoustředěný člověk vybíral z bankomatu peníze a doplatil na to. Podobný případ se zde stal 12. března letošního roku.

Tentokrát se ale odehrál trochu jinak. Muž si z bankomatu vybral tisíc korun a pak ještě ověřoval zůstatek na účtu, který si i vytiskl. Pak se ale obrátil a odešel. Karta zůstala v bankomatu. „Této situace využil dosud neznámý pachatel, který vzápětí přistoupil k bankomatu a pomocí zapomenuté platební karty majiteli účtu vybral čtyři tisíce korun," přiblížila Dagmar Sochorová.

Že mu platební karta chybí, zjistil poškozený až druhý den. Při telefonické blokaci karty mu pracovník banky sdělil, že minutu po jeho uvedeném výběru peněz z bankomatu v Železném Brodě byl uskutečněn další výběr, právě uvedené čtyři tisíce korun.

UCHRÁNÍTE PLATEBNÍ KARTU POKUD…

- budete mít svou kartu neustále pod dohledem;

- uchováte PIN kód v naprosté tajnosti (nesdělovat jiné osobě, nezaznamenávat v mobilním telefonu, na kartě, v dokladech apod.);

- při výběru z bankomatu věnujete zvýšenou pozornost místu, kde výběr provádíte (zaměřte se na nejbližší okolí a pohybující se osoby, důkladně si bankomat prohlédněte, zda nejsou provedeny konstrukční změny a úpravy);

- při zadávání PIN kódu na klávesnici zakryjete část základní desky s čísly druhou rukou (tímto způsobem můžete zabránit možnému odpozorování číselné kombinace);

- při transakci neztratíte kontrolu nad kartou a nenecháte se nikým a ničím ovlivnit;

- transakci neuskutečníte při podezření, že něco není v pořádku;

- vždy kontrolujete výpisy transakcí proti dokladům (sledujete tak možný výskyt neoprávněných transakcí).