Například letošní úřadující štolovou dívku Friederiku Pohl již nyní čeká tzv. Stollenprüfung, což je zkouška z historie a teorie pečení pravé drážďanské štoly spojená s ochutnávkou štol certifikovaných pekařů a cukrářů. Zajímáte-li se o štolu více, než jen jako konzumenti, můžete se zajet podívat na veřejnou zkoušku, která proběhne v nákupní pasáži Altmarkt-Galerie v pátek v 11.00 hodin.

Sladký svědek kulinářské historie

Drážďanská vánoční štola je po staletí součástí drážďanské kulturní historie. Toto pečivo mělo odedávna své nezastupitelné místo v domácnostech králů, knížat a samozřejmě především samotných občanů drážďanských. První listinná zmínka o drážďanské vánoční štole pochází již z roku 1474. Najdeme ji na účtence křesťanského špitálu sv. Bartoloměje. O vynikající vánoční pochoutce se tehdy ale ještě rozhodně hovořit nedalo. Středověké postní pečivo obsahovalo pouze mouku, kvasnice a vodu. Katolická církev totiž zakazovala v době půstu mléko i máslo.

List o másle

Sasové si ale již odedávna neradi odpírají jakoukoli radost či potěšení, proto kurfiřt Ernst von Sachsen a jeho bratr Albrecht požádali papeže Inocence VIII. o zrušení zákazu používání másla. Svatý otec této žádosti vyhověl a roku 1491 zaslal do regentského města tzv. „List o másle" (německy Butterbrief). Od té doby směli pekaři používat i vydatnější suroviny. Drážďanská vánoční štola, Drážďanskými nazývaná také „štrýcl", je neoddělitelně spjata i s nejstarším německým vánočním trhem s drážďanským Strizelmarktem. První „vánoční chléb" (Christbrot) zde mohli drážďanští občané zakoupit okolo roku 1500.

Svůj věhlas jako královské pečivo si drážďanská štola získávala od roku 1560. Na svátky vánoční tradičně předávali drážďanští pekaři svému zeměpánovi jednu či dvě vánoční štoly. Štolu, která vážila 36 liber, neslo během ceremonie osm mistrů a osm tovaryšů městem až na zámek.

Štolová pečeť

Pouze štoly označené drážďanskou štolovou pečetí jsou ty pravé drážďanské vánoční štoly. Zlatou oválnou pečetí s vyraženou siluetou nejznámějšího saského krále Augusta Silného garantuje ochranný svaz prověřenou, stálou, vysokou kvalitu každé jednotlivé drážďanské vánoční štoly. Certifikát kvality navíc prostřednictvím kontrolního čísla informuje o původu a jakosti tohoto tradičního vánočního pečiva.

Za pomocí šestimístného čísla pečeti může spotřebitel po zakoupení nebo obdarování vyhledat pekaře nebo cukráře, který konkrétní drážďanskou vánoční štolu vyrobil. Ti zákazníci, které to zajímá, získají informaci o původu jejich štoly také přímo u ochranného svazu.

Každoročně na začátku štolové sezony se koná hodnocení štol, během kterého odborná porota posuzuje a ochutnává drážďanské vánoční štoly členů svazu. Při tom se kontroluje kvalita drážďanské vánoční štoly každého výrobce a udělují se listiny, které opravňují k označení štoly pečetí Dresdner Christstollen. Štolová pečeť tak slouží jako vyznamenání nejvyšší kvality a jako značka pravosti.

Na letošní štolovou sezonu nechal svaz vytisknout více než tři miliony štolových pečetí.