Od nového roku začne v Libereckém kraji působit koroner. Služba zajišťující ohledání mrtvých, kterou zná řada čtenářů především z anglosaských seriálů, v kraji už dlouho chyběla. Postrádala ji zejména zdravotní záchranná služba a obvodní lékaři, kteří tuto funkci museli plnit. Dobrá zpráva je to také pro policii, ale i pro běžné obyvatele, kteří často museli na příjezd záchranky v obzvlášť těžkých chvílích čekat.

ETICKÝ PROBLÉM

„Jednalo se o etický problém. Někdy se na zdravotní záchrannou službu čekalo až čtyři hodiny," sdělil náměstek Marek Pieter.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Petra Tulpy nastávaly velké problémy například o víkendech. „V domovech důchodců mohlo dojít i k nepříjemným situacím, kdy tam tělo zůstalo třeba z neděle na pondělí," upozornil Tulpa.

Zdravotní záchranná služba musela vyjíždět k prohlídkám zemřelých právě o víkendech a v odpoledních a večerních hodinách. „Pro nás to bude velké ulehčení," konstatoval Petr Matějíčka ze Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje.

PLNÉ ČEKÁRNY

Koroner usnadní práci i praktickým lékařům. Ti totiž museli ke svým zesnulým pacientům přijíždět od sedmi hodin od rána do pěti odpoledne. „Došlo i k situaci, kdy jsem musela nechat čekat pacienty v čekárně a zavřít nejméně na hodinu ordinaci," vysvětlila jedna z libereckých lékařek, která nechce být jmenována. „Sice nemusíte vyrazit hned, je tam nějaká časová prodleva, i tak to ale byla komplikace," doplnila lékařka, která například loni takto vyjížděla třikrát.

SHÁŇKA PO LÉKAŘÍCH

Ohledání zemřelých bude od nového roku zajišťovat v Libereckém kraji 1. KORONERSKÁ, s. r. o., která bude podle Tulpy fungovat dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. „Přemýšleli jsme i o tom, že bychom tuto službu zajistili sami. Ale museli bychom sehnat deset lékařů, a to se nám nepodařilo," dodal Pieter.

Za službu koronera zaplatí Liberecký kraj za rok 2017 téměř dva miliony korun.