Provozovatelé lyžařských areálů v Libereckém kraji ztrácejí optimismus. Počasí lyžování zatím nepřeje. Na Ještědu sice o vánočních svátcích spustili první vlek na sjezdovce F 10, ale… „Je strašné teplo. Přes den je kolem osmi stupňů a večer teploty klesnou jen nepatrně, takže nemůžeme ani uměle zasněžovat," posteskl si ředitel Ski areálu Ještěd (SAJ) Jan Svatoš.

Od 27. prosince na Ještědu spustí provoz také na sjezdovce Liberecká. „Chtěli jsme zahájit provoz i na Pláních, ale bohužel, klimatické podmínky jsou nevyhovující," dodal Svatoš.

Podle ředitele SAJ se nepřízeň počasí o Vánocích negativně odrazí na celkových tržbách. „Když se nelyžuje na Vánoce, pak to pro lyžařské areály všeobecně znamená, že si mohou odepsat asi 25 procent tržeb, třetina zimy je v podstatě pryč," řekl ředitel Svatoš.

Sněžit má málo

I kdyby se zima nakonec protáhla až do května, tak to podle něj situaci stejně nezachrání. „Lidi už nebudou chtít lyžovat. V polovině března se přepnou na jaro a je konec," tvrdí.

Meteorologové sice hlásí na konec prosince ochlazení, ale tomu se podle provozovatelů lyžařských areálu nedá příliš věřit. „Do 30. prosince je ještě daleko, předpovědi se můžou ještě změnit. Navíc stejně nemá moc sněžit. My bychom uvítali aspoň teploty pod nulou kvůli zasněžování," doplnil ředitel Svatoš.

V Libereckém kraji se už rozjela většina zimních středisek, provoz je ale kvůli vysokým teplotám a nedostatku sněhu omezený. Na svazích Jizerských hor a západních Krkonoš leží od 20 centimetrů do půl metru převážně technického sněhu. Teploty jsou ale vysoko nad nulou, třeba na Tanvaldském Špičáku v neděli naměřili devět stupňů.

Nejlepší podmínky nabízí lyžařům právě Špičák, kde jsou v provozu červená a modrá sjezdovka. Dobré lyžování nabízí i Severák v Hraběticích. „V Bedřichově jsme rozjeli jen dětský vlek, aby si mohly zalyžovat děti, které tam tráví svátky. Jinak středisko stojí, není tam dost sněhu," poznamenal Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorské areály.

Vysoké teploty nedovolují uměle zasněžovat. Špatné jsou podmínky i pro běžkaře. „Slušná je trasa ze Smědavy a na Souši a také Mariánská hora," dodal Bažant.

Lanovka stála

V provozu jsou už také všechna zimní střediska v západních Krkonoších. Rušno dnes bylo v Harrachově i nedaleké Rokytnici nad Jizerou. „Jezdí dost Poláků, na jejich straně hor totiž sníh vůbec není," poznamenal náčelník lanovky z harrachovského areálu Milan Goč.

To v Harrachově leží na sjezdovkách i přes půl metru sněhu. Dobré podmínky nabízí i Rokytnice, i když tam v neděli museli kvůli větru zastavit sedačkovou lanovku na Lysou horu. „Vítr v nárazech dosahoval 27 metrů za sekundu (97 km/h)," vysvětlil ředitel střediska Jiří Krtička. Lyžaře to ale podle něj neodradilo.

Na Českolipsku mají milovníci lyžování smůlu. Na Horní Světlé není ani vločka a pořadatelé Silvestrovského běhu v Polevsku budou muset improvizovat.

„Při pohledu z okna a na předpověď počasí nic nenasvědčuje tomu, že by Silvestrovský běh měl být na lyžích. Na Silvestra budeme s největší pravděpodobností závodit v běhu a běžky prozatím necháme doma. Závodit se ale bude," říká Jan Šmíd ze SKI Polevsko.