Velkou zásluhu na tom podle ředitelky inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) pro Ústecký a Liberecký kraj Renaty Linhartové má i projekt Liberec proti šmejdům, kterým radnice vyhlásila v roce 2015 nepoctivým prodejcům nulovou toleranci.

"Projevilo se to jak v počtu nahlášených akcí, tak v chování samotných pořadatelů. Obojího významně ubylo zejména ve druhém pololetí, kdy jsme spustili varovný web Liberec proti šmejdům a začali distribuovat stejnojmenné letáky, v posledních třech čtyřech měsících je to zdaleka nejmarkantnější - Liberec byl takřka bez akcí. Přesto musíme pokračovat dál," řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Inspektoři ČOI se loni v kraji zúčastnili 16 předváděcích prodejních akcí, při nichž zjistili ve 12 případech nedostatky a zahájili s organizátory správní řízení. "Za nejzávažnější považujeme zejména používání zakázaných nekalých obchodních praktik přibližně v polovině případů a vybírání peněz v hotovosti přímo na prodejních akcích, případně okamžitě po nich, což zákon o ochraně spotřebitele neumožňuje," dodala Linhartová. Prodejcům hrozí milionové pokuty, přesto zákon obcházejí.

Přímo v Liberci na akce dohlížejí i strážníci. "Nemůžeme dovnitř, ale jsme venku, před začátkem akce i po ní, abychom informovali příchozí o možných rizicích," řekla mluvčí městské policie Daniela Bušková. Akcí podle ní ubývá, i zájem o ně klesá. "Některé akce se ani nekonaly, protože na ně nikdo nepřišel," dodala. Městská policie podle ní také pořádá semináře a školení pro pracovníky, kteří jsou v každodenním kontaktu se seniory. Právě oni se nejčastěji stávají obětí nepoctivých prodejců.

I když předváděcích akcí ubývá, prodejci přicházejí s novými metodami. Třeba radnice v Českém Dubu varuje obyvatele na svých internetových stránkách před společností Diamond Underwear, která uzavírá smlouvy po telefonu a lidem rozesílá zásilky a domáhá se zaplacení. Adresáti většinou vůbec nevědí, že nějakou smlouvu uzavřeli. "Doporučujeme i na našich akcích, aby senioři hovory z neznámých čísel nebrali a pokud už ho vezmou, aby ho rychle ukončili. A v telefonu v žádném případě neříkejte ano, souhlasím a podobně," radí Linhartová.

I od smlouvy uzavřené po telefonu lze podle ní do 14 dnů odstoupit. "Doporučuji odstoupit písemně ve chvíli, kdy obdrží balíček, protože za uzavření smlouvy se považuje až převzetí zboží," řekla Linhartová. Radí také odeslat písemné odstoupení od smlouvy doporučeně a ještě si nechat doručit potvrzení o doručení SMS. Zákazník si také může vyžádat záznam hovoru, kde dal se zasláním zboží souhlas. Rady, jak se bránit, najdou lidé i na www.liberecprotismejdum.cz.