Velký tradiční s figurami vyřezanými z kusů lipového dřeva od Tomáše Gärtnera a menší od výtvarníka Jiřího Bíma. „Tento betlém je originální a skutečně jablonecký. Místo města Betléma tvoří kulisy Jablonec,“ poznamenala Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Jsou vyrobeny z kolorovaného kartonu a 52 figurek o výšce 16 – 33 cm Jiří Bím vyřezal z lipového dřeva. A výlohu informačního centra bude už čtvrtým rokem zdobit krásný keramický betlém, který vyráběly děti a učitelky jabloneckých školek.

Nevšedně nastrojený je i vánoční stromek uvnitř radnice. I kvůli 150 výročí povýšení Jablonce na město je ověšen dřevěnými ozdobami, které se vyráběly již před drahnými lety. Jde o typické perličkové vánoční ozdoby.

„Stromek v radnici tradičně zdobíme ozdobami, které nám půjčí nějaký výrobce. Letos jsme chtěli propojit produkty s výročím města, proto jsme oslovili firmu Rautis z Poniklé. Ani tyto ozdoby se sice ještě před 150 lety nevyráběly, ale jsou jedny z nejstarších,“ vysvětlila volbu ponikelské firmy Lucie Kocourková z oddělení školství, kultury a sportu.

Rodinná firma Rautis se na výrobu právě těchto vánočních ozdob specializuje. Jsou z ručně foukaných skleněných perliček, uvnitř stříbřených.

Skleněné perličky se původně foukaly pro výrobu bižuterie. Dříve ručně u kahanu. Když byl v roce 1876 v Josefově Dole vynalezen foukací strojek s formou, mohlo se vyfouknout nejprve od dvou do osmi, později až 36 perliček podle délky formy.

„Současná výroba se od té původní příliš neliší – stále využíváme foukací strojek a formy. Hořáky již nejsou na petrolej nebo benzín, ale na plyn,“ vysvětlil majitel Rautisu.