Doplnění 15:00 hodin: Počet technických zásahů stoupl na 51, na Liberecku vyjížděli hasiči 13x, na Jablonecku 9x, na Českolispku 16x a na Semilsku 13x. "Zaznamenali jsme také již první případ, kdy spadlý strom způsobil výraznější škody. Stalo se tak v ulici Za Mlýnem ve Vratislavicích nad Nisou, kde strom spadl na firemní halu a prorazil střechu. Hasiči nejprve prořezali větve a poté pomocí navijáku cisterny a ocelového lana dostali kmen dolu. Se zásahem ve výšce pomohlo lezecké družstvo libereckých profesionálních hasičů,"dodala Štrauchová.

Silný vítr, v nižších polohách déšť, ve vyšších sníh - takové podmínky panovaly od včerejšího večera i v Libereckém kraji. Zatímco do půlnoci byly výjezdy hasičů spíše ojedinělé, po půlnoci vítr zesílil a začal lámat stromy, které zatarasily řadu silnic. Od půlnoci do 7.30 hodin zasahovali hasiči u 33 událostí. Z 90 % šlo o technické zásahy, kdy odstraňovali popadané stromy. Nejčastěji vyjížděli hasiči na Semilsku (13x), o něco méně na Liberecku (8x) a Jablonecku (7x). Nejméně zásahů bylo zatím na Českolipsku (5).

Na Liberecku byli například hasiči voláni ke stromu visícímu na drátech elektrického vedení v Bílém Kostele nad Nisou. Po cestě se museli hasiči motorovými pilami probojovat přes 6 spadlých stromů v úseku na Václavice. Přímo v Liberci statná bříza uzavřela ulici Podzimní.

Se stromy byly problémy na Jablonecku v Lučanech nad Nisou, Železném Brodě, v části obce Proseč nad Nisou či Smržovce. Na Semilsku pak vítr lámal stromy hlavně v horských oblastech kolem Jablonce nad Jizerou a Benecka.

Tradičně byl kamiony zatarasen i hlavní tah I/10 Tanvald - Harrachov, kde zasahovali už včera večer tanvaldští profesionální hasiči. Ti byli voláni do Kořenova k uvolnění komunikace, kde se zasekl napříč silnice polský kamion. „Již během jízdy k zásahu jsme zjistili, že další kamiony stojí kvůli nesjízdné vozovce až do obce Desná.

V první řadě jsme vyprostili pomocí navijáku kamion blokující provoz. Dále jsme na místě řídili dopravu a pomáhali otáčet osobní vozy, které se raději vracely zpět," popsal situaci velitel družstva tanvaldských hasičů. Radim Káninský. Policie ČR včera silnici uzavřela pro nákladní vozidla a omezení platí i pro dnešní den.