Ve druhé polovině srpna byly nejvíce obsazené věznice v Bělušicích a ve Stráži pod Ralskem.

Jenom ve vazebních věznicích je méně než stoprocentní obsazenost, protože musí být k dispozici volné cely pro „klienty", kteří mohou náhle skončit ve vazbě.

Stejná situace je v celé České republice. Podle statistik Vězeňské služby České republiky jenom ve vazbě čeká na další vyšetřování a na soudní proces téměř 2 000 osob, z toho přes 150 žen. Celkem i s odsouzenými ve věznicích je v ČR přes 22 000 osob, z toho 1 600 žen.

MNOHO RECIDIVISTŮ

Ačkoliv mírně klesá počet násilných trestných činů a krádeží i na severu Čech, vzrůstá počet recidivistů, kteří se dopouštějí trestné činnosti opakovaně. Ti jsou největšími adepty na vazbu a odsouzení.

V Ústeckém kraji letos policie stíhá již přes 3 700 recidivistů a v menším Libereckém kraji přes 1 400 recidivistů. Někteří z nich skončili ve vazbě. Soudce ústeckého krajského soudu Jan Chocholatý, který odešel v červenci k pražskému Vrchnímu soudu, pro Deník uvedl, že soudci okresních soudů musí řešit neustále mnoho drobných kriminálních činů.
Soudce uvádí, že máme málo věznic.

„Alternativní tresty, domácí vězení apod. jsou pouze pro lidi, kteří se něčeho dopustili, ale vědí, že se nechtějí podobných chyb již dopustit. Ale pro tisíce lidí jsou podmíněné tresty jenom jakýmsi úředním obtěžováním."

Využití severočeských věznicBělušice 118%
Liberec 99,5%
Litoměřice 83,5%
Nové Sedlo 118%
Rýnovice 99%
Stráž pod Ralskem 114%
Teplice 96,5%
Všehrdy 103%