Nepravomocným rozsudkem jsou, rodák z Jablonce nad Nisou, Pavel Šrytr a Ján Kaco zproštěni obžaloby. Před 21 lety, v dubnu 1996, zastřelil Antonína Bělu někdo jiný. Rozhodl o tom v úterý pražský soud.

Hrozil jim výjimečný trest. Soudce Ivo Zelinka ale uvedl, že někteří svědci v tomto projednávání poskytli svědectví „z doslechu“ a v předchozích vyšetřováních nic takového neuváděli. Ani korunní svědkyně oba muže jako možné pachatele neoznačily. Jedna se nejprve k této možnosti přiklonila, pak ale vzala své prohlášení zpět. „Nepodařilo se tedy prokázat, že skutek oba obžalovaní Pavel Šrytr a Ján Kaco provedli,“ konstatoval soudce.

Proti dvojici obžalovaných obžaloba nepředložila dostatek důkazů – a nakonec i státní zástupkyně navrhla, aby byli oba muži osvobozeni. K takovému závěru ostatně dokazování zjevně spělo od počátku hlavního líčení, jímž se soud zabýval od května.

NEPŘÍMÉ DŮKAZY

Krajský soud v Praze zprostil obžaloby Pavla Šrytra a Jána Kaca, protože se podle něj neprokázalo, že skutek spáchali.Zdroj: Deník / Klimentová LenkaPřípadu se před časem ujal tým Tempus s úkolem najít vrahy bosse tuzemského podsvětí Antonína Běly. Toho zastřelili před 21 lety v jeho domě v Úvalech, sebrali 12 milionů a rodinné šperky.

Podle korunních svědkyň mluvili rusky. Soudce vysvětlil, jak mezi násilníky a poškozenými podle výpovědí komunikace probíhala a proč tedy není důvod se domnívat, že ruštinu předstírali.

Jako příklad citoval část z výpovědi žen: "Maskovaní muži pobíhali po domě a inzenzivně hledali peníze a cennosti. Kdyby byl pachatelem Šrytr, ten by je nepotřeboval hledat. Moc dobře jako bývalý osobní strážce Běly věděl, kde jsou."

Šrytra a Kaca do vazby vzali měsíc před vypršením dvacetileté lhůty promlčení. Speciálně sestavený vyšetřovací tým stavěl na výpovědích, které ale soudce smetl ze stolu a ve své téměř hodinové řeči poukázal i na konkrétní machinaci elitních detektivů s usnesením a vyhrožování svědkům uvězněním.

V jednom případě svědek vypověděl, že mu policie slibovala novou indentitu a život v zahraničí s finančním zajištěním, když odmítl, hrozili jemu i manželce vězením a umístěním dětí do ústavu. Podobně vyvíjeli nátlak i na spoluobviněného Jána Kaca, aby Šrytra shodil a svědčil proti němu v jakékoliv kauze.

Vyslýchané svědci označil soudce za nevěrohodné, protože poskytli nedůvěryhodné důkazy. „Soud musí svůj verdikt vyslovit na základě jasných důkazů a vinu mu prakticky dokázat. Jsou-li pochybnosti, je třeba rozhodnout ve prospěch obžalovaného,“ vysvětlil předseda trestního senátu Ivo Zelinka po vynesení rozsudku.

Návrh na zproštění padl před týdnem

Státní zástupkyně Danuše Krejčová, která minulý týden sama zproštění viny navrhla, si ponechala čas na případné odvolání. Šrytr i Kaco se tohoto práva okamžitě vzdali.

POCHYBENÍ A SATISFAKCE

„Pro mne je prvořadá maminka, je po čtyřech infarktech. Je velmi nemocná a já jsem na Pankráci také onemocněl. Vždycky když za mnou přišla právnička do vazby, jsem čekal smutnou zprávu. Že mi řekne, že je mrtvá. To byl pro mne ten největší stres,“ svěřil se s osobním pocitem Ján Kaco. Dodal, že jej začali léčit ve vězení pozdě, odškodnění zřejmě bude požadovat. Ve vazbě strávil 8 měsíců.

Kaco dodal, že odevzdal dobrovolně při vyšetřování své DNA, ať jej policisté prověří. Podle něj byla práce policie při vyšetřování špatná. O jeho nevinně byla od samého začátku přesvědčena také jeho obhájkyně: „Hned jak jsem případ přebrala.“

O policejním pochybení ve vyšetřování hovořila obhájkyně Pavla Šrytra Karolína Babáková. Osvobozující rozsudek očekávala i ona. Soudce byl podle ní totálně objektivní. "Dobře zhodnotil i práci policie. Tam nebylo postupováno podle zákona," uvedla.

Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

ZÁRUKA VETERÁNŮ

Krajský soud v Praze zprostil obžaloby Pavla Šrytra a Jána Kaca, protože se podle něj neprokázalo, že skutek spáchali.Zdroj: Deník / Klimentová LenkaSe zadostiučiněním přijal vynesení rozsudku Pavel Šrytr. Ještě před zahájením jednání  prohlásil, že je velmi vděčný za podporu bývalých kolegů z Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Za oba obžalované se v průběhu vyšetřování postavili Veteráni URNY. „Dali jsme podnět na GIPS na prošetření nestandardního postupu ´elitních´ detektivů týmu Tempusu," uvedl za Veterány URNA Petr Šesták a podepsalo jej 89 osob.

"Záruku za další chování obvinšného už předtím podalo padesát čtyři veteránů URNA. Byl jsem to i zdůvodňovat u soudu, co nás k tomu vedlo,“ uvedl Šesták s tím, že soud to ale nepřijal.

Ve spise byl v tuto dobu už přepis odposlechů, že se Šrytr nechystá opustit republiku s tím, že jako nevinný nemá důvod. Elitní detektivové to podle Šestáka věděli a musel to tedy vědět i soudce a státní zástupce. „Přesto mu vždy prodloužili vazbu a pustili ho až po patnácti měsících,“ dodal.

KDO STŘÍLEL?

V dubnu roku 1996 v Úvalech na Praze-východ vtrhlo nejméně pět maskovaných osob do domu Antonína Běly. Dvaapadesátiletého muže považovaného za vůdce jedné skupiny působící v podsvětí pachatelé zabili dávkami ze samopalu a odnesli si bohatou kořist: peníze v řádu milionů i šperky. Přestože se policie do pátrání po vrazích pustila s buldočí vervou, neuspěla. Případ byl opakovaně odložen – s tím, že konkrétného podezřelého se najít nepodařilo.

Případ znovu otevřel tým Tempus (jde o detektivy policejního prezidia, kteří se zabývají dlouhodobě nevyřešenými případy; jejich kauzy však při soudním projednávání leckdy narazí na nedostatek důkazů) teprve před koncem promlčecí doby. Kauzu loni vrátily do hry nově získané výpovědi. Podle Zelinkových slov však výslechy dvou svědkyň neusvědčily ani jednoho z obžalovaných. 

Šrytr i Kaco od začátku odmítali, že by na činu měli jakýkoli podíl. Trvali na tom, že v době vraždy pobývali na Slovensku. Podle nich mohl za vražednou akcí stát někdo z rodiny zesnulého či z okruhu dalších jemu blízkých lidí, vyloučit prý nelze ani podíl arménské mafie. Běla mimo jiné čile obchodoval se zbraněmi. V době po činu se také hojně spekulovalo, že v pozadí může stát kontroverzní podnikatel František Mrázek.

Poškození se musí o náklady přihlásit v občansko právním sporu.

Pokud se státní zástupkyně neodvolá, bude to znamenat definitivní tečku za případem nesoucím rysy mafiánského mordu. Zločin vraždy je totiž po 20 letech promlčen – a pokud pachatel nebyl obviněn před uplynutím této lhůty, nelze už ho soudit, i kdyby se k činu sám přiznal. A dvojice obžalovaných, kteří stanuli před soudem, může za stíhání spojené i s pobytem ve vazbě požadovat po státu odškodnění.

ČTĚTE JIŽ BRZO

Jablonecký deník připravuje s Pavlem Šrytrem, který nyní žije na Železnobrodsku, exkluzivní rozhovor. Bývalý policista působil jako osobní strážce Antonína Běly. Po neshodách následně předešel do služeb někdejšího spolupracovníka zastřeleného a později jeho velkého konkurenta Františka Mrázka.