Jsou to čtyři roky od prvního předložení „revolučního" zákona, podle kterého budou muset starostové zveřejňovat všechny smlouvy o uzavřených zakázkách nad 50 tisíc korun.

Před finálním schválením zákona, který inicioval Jan Farský, nyní poslanec za Starosty a nezávislé, se někteří domnívali, že se zhroutí svět, podle jiných se naopak zlepší a podle dalších se nestane vůbec nic. Zákon podporovala iniciativa Rekonstrukce státu a bojovníci proti korupci mu familiárně přezdívali „ten nejkrásnější".

„Od zítřka se s dalšími miliardami veřejných prostředků bude nakládat veřejně. Takto prosté to je. A podle zkušenosti se s nimi bude nakládat hospodárněji a snad se i postupně zvýší důvěra v politiky. Kde se nic neskrývá, ani prostor pro pochybnosti není," komentoval začínající platnost zákona o registru smluv Farský a dodal: „Díky všem, kteří na té dlouhé cestě pomáhali, ve finále hlavně kolegům poslancům, kteří k takové velké změně našli odvahu. Sám v politice člověk nedokáže nic."

Odtemní se nakládání s veřejnými prostředky

Díky zákonu by se měly odtajnit i kontrakty městských a státních firem, ministerstev, krajů, ale i vysokých škol.

„Smlouvy bude zveřejňovat přes 13 500 subjektů. Odhadujeme, že ročně mohou být zveřejněny sta tisíce smluv. Podle odhadů se tak nově odtemní veřejné prostředky za 325 miliard ročně a napraví nesprávné zveřejňování smluv z veřejných zakázek v rozsahu přes 200 miliard," odhadují analytici Rekonstrukce státu.

Zveřejňování smluv bude zatím probíhat jeden rok v testovacím období, nebudou uplatňovány sankce za nezveřejnění smlouvy. Až po roce začne platit jednoduché pravidlo nezveřejněná smlouva je neplatná. Už teď ale čeká ve sněmovně novela zákona, která by umožnila část smluv i nadále tajit.