„Náš první tým čeká už jen na povel k odjezdu," potvrdila v neděli krátce po osmé večer ředitelka jabloneckého Českého červeného kříže Kateřina Havlová s tím, že vše koordinuje krizový štáb. Pravděpodobně vyjedou ještě v noci. Buď na Ploučnici nebo i do Prahy.

V této souvislosti je jasné, že bude potřeba větší množství materiální pomoci, jejíž sběr bude humanitární jednotka ČČK organizovat od úterý v přízemí jabloneckého Spolkového domu (konkrétní informace přineseme v úterním Jabloneckém deníku a neprodleně na našich webových stránkách – pozn. red.)

Na Jablonecku voda jen pohrozila v Železném Brodě, kde ale nedosáhla více než na 2. stupeň povodňové aktivity. Krušnou noc zažili kempující lidé v tábořišti Splzov nebo na Malé Skále. „Hasiči je preventivně evakuovali," uvedla jejich krajská mluvčí Zdena Štrauchová.

V noci ze soboty na neděli na Jizeře v Semilech museli ukotvovat plovoucí pracovní plošinu sestavenou z pontonů a lešení, která by při dalším vzestupu hladiny mohla poškodit tamní lávku.

Pošlete Dobrou zprávu pro postižené oblasti velkou vodou

Jablonecko zůstalo velké vodě ušetřeno. „A právě proto bychom se my měli vypravit pomáhat a pomoc organizovat," řekla ředitelka jabloneckého Českého červeného kříže Kateřina Havlová. Už nyní můžete na její mobilní telefon 732 542 934 psát SMS s informacemi, jak můžete pomoci. Osobně, dopravou, finančně, materiálně. Pište: jméno, příjmení, adresa a druh pomoci, u vozu počet volných míst.