Dramatický příběh se skrývá za nenápadnou pamětní deskou, kterou včera odpoledne odhalili zástupci liberecké policie na budově krajského ředitelství. Deska připomíná tragický osud štábního strážmistra Rudolfa Červeného, který byl v lednu 1946 zavražděn během služby.

„Pamatuji si, že jsem mu ještě na jeho poslední cestu mávala a v noci nás probudilo strašné bušení. Řekli mamince, že měl tatínek autonehodu," zavzpomínala včera dcera zavražděného.

Podle ředitele krajské policie Vladislava Husáka se pamětní deska řadu let válela po různých sklepech nebo půdách. Upozornili na ni až veteráni policie.

„Na stopu osudů štábního strážmistra Rudolfa Červeného mě přivedla kniha autorů Aloise Císaře a Oty Holuba Příběhy věrnosti a cti. Krátce po tomto zjištění jsem zjistil, že Rudolfu Červenému jeho kolegové věnovali v témže roce pamětní desku, která byla původně umístěna na budově bývalé stanice SNB v Liberci-Rochlici, kde Rudolf Červený po roce 1945 sloužil. V únoru letošního roku byla tato deska pro mě takříkajíc nezvěstná, jelikož byla po zateplení budovy sejmuta a na původní místo se již nevrátila," vysvětlil poručík Jiří Vochomůrka. Desku se podařilo nakonec vyhledat, zajistit a uložit na bezpečné místo.