Zatímco cukrovka prvního stupně je vrozená a propukne většinou v dětství či dospívání, na tu druhého stupně si člověk mnohdy zadělá nezdravým jídlem, pitím, nedostatkem pohybu či tloustnutím. Nebo ji zdědí. Jakmile tedy zjistí, že má často žízeň, hlad, chce se mu často močit nebo ho opakovaně bolí břicho a je mu na zvracení, měl by navštívit praktického lékaře, který nechá vyšetřit hladinu cukru v krvi.

S cukrovkou si neradno zahrávat, způsobit totiž může i další závažné problémy, například mrtvici. Lékaři varují i před tím, že každý druhý diabetik má poškozené ledviny.

Ilustrační foto
Část Česka drtí chřipka. Nemocnice plní děti s vysokými horečkami

„Prvním signálem může být bílkovina v moči. Tu zpravidla objeví praktický lékař při preventivní prohlídce nebo při sledování diabetiků,“ řekla diabetoložka z INTENDIA kliniky v Chrudimi Barbora Doležalová. Je to podle ní varování, aby člověk ve spolupráci s lékařem dostal cukrovku pod kontrolu.

Netradiční postupy

Vedle léků či injekcí s inzulínem mohou pomoci i procedury s oxidem uhličitým. Na ty se, v rámci prevence i léčby cukrovky, zaměřují například v Mariánských Lázních. „Typické jsou vodní uhličité koupele. Dále suchá uhličitá koupel nebo plynové injekce, které se vpravují do podkoží k velkým kloubům a obratlům,“ řekl emeritní primář hotelu Nové Lázně Pavel Knára.

Pomocníkem pro cukrovkáře je i mobilní aplikace „Glucly“, kterou si mohou zdarma stáhnout v češtině nebo angličtině. Díky ní si lze do mobilu zaznamenávat hladiny cukru v krvi i údaje týkající se léků, sportovních aktivit či hmotnosti. Výstupy pak člověk může sdílet se svým lékařem.

Jódovou tabletu je třeba užít ve správný čas, jinak vám může spíše ublížit.
Jódové tablety proti ozáření polykají lidé zbytečně. Jen si ničí zdraví

Mobilní aplikace má původ v Česku: před čtyřmi lety ji vyvinul Pavel Buben a zvítězil s ní mimo jiné v celostátním kole soutěže T-Mobile Rozjezdy. „Sám jsem cukrovkář a chtěl jsem jednoduchou aplikaci pro děti i dospělé. To se povedlo,“ řekl Deníku vývojář.

Přímo diabetici vyvinuli i další bezplatnou mobilní aplikaci - mezinárodní „mySugr“. Díky ní si lze vést elektronický deníček nebo grafy, kam se při spojení s glukometrem přes bluetooth automaticky zasílají hodnoty naměřené glykémie. Možné je i sdílení dat, což pomáhá kupříkladu rodičům nemocných dětí.