Po tom, co jsme byli dva měsíce nuceni pobývat doma v karanténě, bude pobyt venku velmi populární. Slunce je sice pro člověka důležitým zdrojem vitaminu D, ale pokud neumíme sluneční paprsky správně zkrotit, stane se z prvních letních dnů v lepším případě bolestivá zkušenost, v horším si pak zaděláváme na trable s dohrou na klinice. Experimentovat s kůži se zkrátka nevyplácí.

Dermatologové obecně doporučují spíše sprchování, protože dlouhé a příliš časté koupání podle nich pro pokožku nepředstavuje žádné zvláštní blaho, spíše naopak.
Manuál správného mytí: Češi při hygieně chybují, žínku je lepší někde vynechat

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: DeníkKrásné opálení nebylo vždy v módě. Před několika stoletími si totiž šlechta zakládala na bledé kůži, zatímco rolníci, kteří pracovali na polích, byli snědí. Časté slunění může u řady lidí mimo nebezpečí akutního spálení vést postupně i k chronickým poškozením, jako jsou stárnutí kůže a kožní rakovina. Počet případů kožních nádorů v Česku za posledních patnáct let narostl téměř o 90 procent.

Povalování na pláži letos asi příliš nehrozí, k „úrazu“ můžete ale přijít i na tuzemské dovolené. Opalování představuje nejintenzivnější podobu slunění a má podobné nežádoucí efekty jako bezuzdné smažení v soláriu. Pojem „zdravé opalování“ totiž neexistuje. Dávka slunečního UV záření se v praxi neměří a pochopitelně může mít kumulativní (celoživotní) nežádoucí účinek ve smyslu stárnutí a rakoviny kůže.

„Sluneční světlo má široké spektrum, obsahuje infračervenou (hřejivou) a ultrafialovou (škodlivou) část. Jde však o přirozené záření, které nás po generace provází celý život a na které, na rozdíl od solária, je kůže zvyklá. To však neznamená, že to musíme přehánět,“ říká docent Karel Ettler z Kliniky nemocí kožních a pohlavních při Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků

Chronická obstrukční plicní nemoc je dlouhodobé a v čase se pomalu zhoršující onemocnění postihující plíce a dolní dýchací cesty, způsobené zejména kouřením cigaret a dlouhodobým vdechováním znečištěného ovzduší.
Chronickou plicní nemocí netrpí jen kuřáci. Postihuje i ty, kteří s nimi žijí

Dále v magazínu najdete:

- Život po pandemii
- Slunce, nebo solárium?
- Než šlápnete do pedálů
- Rehabilitace a soběstačnost
- Léčivá síla bezinky

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.