Více než 1,1 milionů prodaných kusů má na svém kontě rodinný model Volkswagen Sharan. Před pár dny ovšem sjel z výrobní linky v portugalském závodě Palmela vůbec poslední exemplář této modelové řady největší evropské automobilky.

Připomenout si ho můžete v naší fotogalerii.

Historie Sharanu se začala psát v roce 1991, kdy koncern Volkswagen spojil síly s Fordem a vyvinul první generaci tohoto vozu. Výroba začala v Palmele v roce 1995 a společně se Saharanem se nabízel také Ford Galaxy a Seat Alhambra.

V roce 2010 se představila druhá generace Sharanu (a odvozeného Seatu Alhambra). Ford se již vydal jinou cestou a také stvořil vlastní druhou generaci Galaxy.

Nový Sharan měl boční posuvné dveře na obou stranách, které umožňovaly velmi pohodlné nastupování na tři samostatné sedačky ve druhé řadě. K dispozici bylo za příplatek také šesté a sedmé sedadlo.

Opět mělo jít o vlajkovou loď značky VW
Sedm let po dieselgate se vynořují její oběti: Byly jimi VW Phaeton i Roomster

Původně měla výroba Volkswagenu Sharan a Seatu Alhambra skončit již v roce 2019, ale zájem zákazníků rozhodl o prodloužení produkce o další tři roky, přestože nabídka motorizací se velmi zúžila až na jedinou. Tou byla přeplňovaná zážehová čtrnáctistovka.

Dalšímu prodloužení zamezil nedostatek dílů

Dokonce, jak uvádí Volkswagen v oficiální tiskové zprávě, se ještě letos počítalo s dalším prodloužením produkce. Jenže, nedostatek dílů od dodavatelů, přinesl změnu rozhodnutí. 10. října se tak vyrobil úplně poslední Sharan.

V současné době je ještě u dealerů značky Volkswagen k dispozici posledních několik skladových vozů Sharan. Tuzemské zastoupení na ně poskytuje cenové zvýhodnění až 186 000 Kč. Nejlevnější kus přijde na 1 049 000 Kč, nejdražší na 1 269 200 Kč.

Nový Volkswagen Amarok
Volkswagen ukázal nový Amarok. Vypadá fakt "chlapácky"

O něco větší nabídka velkého MPV Alhambra je u dealerů Seatu. U nich tak po vyprodání zájemci o MPV již nepochodí. Volkswagen bude minimálně ještě do konce příštího roku nabízet o něco menší model Touran a samozřejmě nový Multivan a elektrické MPV ID.Buzz.

Nejdostupnějším rodinným (až sedmimístným) MPV s logem VW je nyní model Caddy z nabídky divize Volkswagen Užitkové vozy. Kratší ze dvou nabízených verzí přijde na 619 000 Kč včetně DPH.