Ve 20.46 hodin se na stole operačního důstojníka Krajského ředitelství policie Libereckého kraje rozezněl telefon, na jehož druhém konci volající oznámil, že v Jasmínové ulici v České Lípě vybuchne bomba, volající se samozřejmě nepředstavil a poté, co učinil oznámení, telefon zavěsil.

„Policisté jeho totožnost zjistili do pěti minut od přijetí hovoru a nedaleko telefonní budky, ze které volal, ho zadrželi," říká policejní mluvčí Ivana Baláková.

Pětatřicetiletý muž z Českolipska se zasahujícím policistům na místě přiznal, že na tísňovou linku hlásil ohrožení právě on. Také sdělil, že si vše samozřejmě vymyslel.

Do policejního protokolu muž oznámil, že neví, proč poplašnou zprávu na policii ohlásil. Následná dechová zkouška policistům jeho chování částečně objasnila, naměřili mu 2,15 promile alkoholu v krvi.

Ke svému stavu přišel tak, že celý den vysedával v jednom z místních pohostinství, kde si alkoholové opojení způsobil. Těžko říct, zdali na nápad hodný pětiletého dítěte přišel již při pobytu v restauračním zařízení, či se jednalo o náhlý popud mysli, ale poté, co podnik opustil, vyhledal telefonní budku a svůj výmysl oznámil.

„Za šíření poplašné zprávy ho může soud poslat až na dva roky do vězení," dodává Ivana Baláková.