Za dosud odsezených osm let se choval vzorně, pracuje a podle vychovatele je dokonce příkladem pro ostatní. U jeho jména je zapsáno 59 kázeňských od­měn.

„Splnil všechny podmínky,” hájil Berdycha v jednací síni přímo ve střeženém prostoru Věznice Rýnovice obhájce Jaroslav Ortman. Podle Berdycha samotného je už čas na změnu, když trest přijal a smířil se s ním. Celkem ve dvou pravomocných rozsudcích „dostal” šestnáct let a devět dní pobytu v arestu.

Nově v mírnějším režimu bude mít, jak sám uvedl před soudem, i jiné možnosti sebevzdělávání pro další život, až se opět ocitne na svobodě. „Nejdůležitější je ale rodina. Že jsem neklamal důvěru, kterou mi dali,” uvedl Berdych. Teoreticky vzato by se na svobodu mohl dostat za tři roky, kdy bude moci požádat o podmíněné propuštění. Fakt, že jej soudkyně přeřadila do mírnějšího režimu, mu bude v žádosti přičten k dobru.

Osmatřicetiletý Berdych je ústřední postavou kauzy takzvaného Berdychova gangu označované za největší případ organizovaného zločinu v dějinách české kriminalistiky. Závažná je hlavně kvůli propojení podsvětí s elitními detektivy.

Gang kolem Berdycha má podle obžalob na svědomí loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů a přepadávání kamionů.