Bytaři rádi kradou v noci, i na Štědrý den. „Není již výjimkou, že zloději se vloupají do bytu i na Štědrý den. Staly se i případy, kdy se zloději nehlučně vkradli do bytu a překvapili rodinu třeba u štědrovečerní večeře," popisuje odborník na ochranu domácího majetku Ivan Pavlíček z firmy Next.

Past sociálních sítí

Nástup letních dovolených a cesty za příbuznými, nebo na hory během vánočních svátků, v posledních letech často využívají lupiči i díky sociálním sítím: Kdo se pochlubí, že se vydává za nějakými „zážitky", dává šanci zlodějům, aby majiteli bytu připravili nevšední zážitek i při návratu domů vykradený byt.

Podobně jako při letních dovolených, i v zimě, dostat se do bytu a překonat obyčejné vstupní dveře bez zabezpečovacích prvků je pro zloděje záležitostí několika minut.

„Pachatelé pracují neslyšně. Pokud jsou přistiženi při činu sousedem, neváhají se vydávat třeba za profesionální zámečníky a pracují dál. Oblíbenou dobou pro lup však bývá spíše interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní a problémem pro ně není ani noční šichta na Štědrý den," upozorňuje Pavlíček.

Zimní trend

Pachatelé se v zimě potýkají s větší hmotnou nouzí než v létě. Prostor pro krádeže ve volném terénu je omezenější.

Neváhají proto vniknout do obydlí i kvůli několika stovkám nebo drobnému domácímu vybavení, které se dá rychle zpeněžit v zastavárnách nebo u známých barmanů v hernách.

Škoda na majetku sice není v takových případech vysoká, ale lidé přichází o pocit soukromí, který se nedá vyčíslit penězi, shoduje se Pavlíček s ústeckým psychologem a soudním znalcem Josefem Kováříkem.

Chaty jako zimní cíl

Někteří majitelé chat záměrně nechávají v chatě několik konzerv a trvanlivých potravin pro zloděje. „Pokud zloděj v chatě v zimě nic nenajde k jídlu, může ve vzteku zdemolovat zařízení chaty. Zloděj, který chce v chatě potichu strávit v nehostinné zimě noc nebo pár dnů, pokud najde něco k jídlu, zůstává v klidu.

To je jeden ze smutných paradoxů odpozorované praxe při vyšetřování vloupání do venkovských chat," dodává Kovářík. „Celkově je asi 30 % objektů dnes zabezpečeno kvalitními bezpečnostními dveřmi alespoň třetí třídy nebo profesionálním alarmem napojeným na pult centrální ochrany. Takto zabezpečené objekty se de facto nevykrádají.

O to více se zajímají zloději o zbývajících 70 % špatně zabezpečených objektů," doplňuje Pavlíček.