„Při kontrole jsme zjistili, že se v provozovně skladují cigarety různých značek, celkem 76 971 kusů s neplatnou tabákovou nálepkou sazby „O" a „P". Tyto cigarety se nacházely ve skladu, uložené v přepravkách a krabicích, společně s ostatním zbožím určeným k prodeji," řekl poručík Martin Stočes.

Kontrolovaný prodejce podle něj celníkům řekl, že cigarety zakoupil za účelem jejich dalšího prodeje.

„Zákon o spotřebních daních stanovil s účinností od 1. 1. 2016 nové sazby daně z tabákových výrobků. S tím je spojena také změna písmene uvedeného na tabákových nálepkách i prodejní cena. Od ledna 2016 jsou tabákové nálepky nově označeny písmenem „S". Cigarety s předchozí daňovou sazbou, která je na tabákové nálepce charakterizována písmenem „P", není možné od 1. 4. 2016 nabízet k prodeji a jsou považovány za neznačený tabákový výrobek. Nesmí se nabízet k prodeji, prodávat, skladovat či přepravovat. Cigarety s tabákovou nálepkou označenou písmenem „O" není možné prodávat již od března roku 2015," vysvětlil Stočes.

Celní úřad tak cigarety jako neznačené zajistil a rozhodne o jejich propadnutí. Kontrolovanému prodejci za skladování nebo prodej neznačených cigaret hrozí pokuta od 50 tisíc do 10 milionů korun.