Jeho obchody s pervitinem, ale i přechovávání různých zbraní, munice či rtuti nyní posuzuje Okresní soud v České Lípě. Muži původem z Kazachstánu, ale už s českým občanstvím a invalidním důchodem, hrozí až deset let ve vězení.

„Neoprávněně prodal, jinak jinému opatřil a pro jiného přechovával psychotropní látku, ač byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen a čin spáchal ve značném rozsahu,“ uvedla státní zástupkyně Marie Jandáčová. Podle ní také bez povolení přechovával jedovatou rtuť ve značném rozsahu. „Rtuť je jedním z nejnebezpečnějších prvků, obžalovaný ukrýval 12,3 kilogramu. U elementární rtuti představuje smrtelná dávka přibližně jeden gram,“ stojí v obžalobě.

Foto ze soustředění souboru.
Ochotníci udivují hravostí. Divadelní klub zahraje adaptaci slavného románu

Státní zástupkyně muži klade za vinu také skutečnost, že ačkoliv nebyl držitelem zbrojního průkazu, zbrojní licence ani muničního průkazu podle zákona, přechovával zakázané zbraně, střelivo i pyrotechnické prostředky.

Kriminalisté Gennadije Suslova dlouho sledovali a zadokumentovali řadu prodejů dávek pervitinu, nejčastěji od tisíce korun za gram. Ale třeba od jedné zákaznice inkasoval i 250 tisíc korun. Jindy drogu poskytl za různé zboží nebo službu. Nejčastěji přímo u něj doma, v Kuřívodech. „Obžalovaný zpochybňuje množství pervitinu, které prodal. Kde drogu bral, neřekl,“ sdělil soudce Milan Vencl.

Pravidelné užívání drog bylo na některých ze svědků patrné na první pohled. O jeho „zboží“ tvrdili, že mělo dobré účinky a kvalitu si pochvalovali. Důkazy jsou soudu předkládány i ze zákonně povolených odposlechů.

Doposud největší Tatrhy proběhnou v neděli 14. dubna od 10.00 v parku Clam-Gallasů a zahradách libereckého zámku.
Tatrhy se vrací do Liberce ve velkém. Připomenou Den Země

„Pervitin? Něco bylo, něco nebylo. Svědci v hodně případech lžou. Doufám, že se zde jejich tvrzení bude vyvracet,“ řekl Suslov, který zatím zůstává ve vazbě. Za drogy už byl dříve souzen, i když k některým trestům už nelze přihlížet. Své protiprávní jednání částečně připustil.

„Jsem vdovec, vychoval jsem dvě dcery, manželka spáchala sebevraždu. Jsem sběratel, zbraně byly znehodnocené. A perkusní revolver jsem nestihl nahlásit,“ uvedl Suslov.

TRPÍ DEPRESEMI

Podle spisu je obžalovaný muž v invalidním důchodu kvůli depresím. Nepopíral, že je sám konzumentem drogy. Jak uvedl, důchod mu k živobytí nestačí, proto opravuje motorky. Rok pobíral dávku státní sociální podpory, příspěvek na bydlení. Svůj dřívější úpadek řešil oddlužením. Pervitin, který u něj při domovní prohlídce nalezli policisté, měl údajně pro svoji vlastní potřebu. Domníval se, že jako uživatel může pervitin mít doma ve skřínce.

Barokní památka v malé vesničce nedaleko Jablonného v Podještědí a hranice se Saskem ožívá díky aktivitám českých a německým ochotníků i postupným opravám.
Kostel v Petrovicích ožívá díky divadlu i postupné obnově

Policistům ještě tvrdil, že neměl v úmyslu pervitin prodávat ani dávat někomu dalšímu. Měl zásobu asi na dva měsíce, denně potřeboval gram. Ke rtuti sdělil, že ji nalezl asi před dvaceti lety ve volné přírodě a udělal tak dobrý skutek, že ji uzavřel a odložil v garáži. Nevěděl, co s ní, ale v malém množství ji použil ke získání zlata z polovodičových součástek, pak prý na ni úplně zapomněl.

Zbraně prý sbíral. O zbrojní průkaz sice před 10 lety požádal, ale nezískal ho. Hlavní líčení bude v České Lípě pokračovat počátkem května.