Postrach českolipských lékáren čeká na vazbu. Policisté tento týden dopadli devatenáctiletého mladíka, který od května do července vykradl sedm lékáren v České Lípě. Do jedné provozovny šel krást dokonce třikrát. Dohromady napáchal škodu za více než 200 000 korun. Ukradené peníze prohrál v automatech.

Nepřehlédnutelné stopy po sobě mladík zanechal v lékárnách v ulicích Děčínská, Purkyňova, Okružní, Pražská, Mariánská, Erbenova a v provozovně v Mimoňské ulici, kam se vloupal opakovaně. Pro vstup volil vždy stejnou cestu, rozbíjel skla ve dveřích. Jediné, co ho uvnitř zajímalo, byly peníze. Víc toho ale zničil, než odcizil. Provozovatelé lékáren totiž z bezpečnostních důvodů tržby přes noc v pokladnách většinou nenechávají.

Peníze mladík potřeboval pro svou zálibu v hracích automatech. Letos to ale nebylo poprvé, co překročil zákon. „Majetkovou trestnou činnost páchal už ve svých sedmnácti letech. Poté, co mu kriminalisté ve středu sdělili obvinění z přečinů krádeže a poškozování cizí věci, ho zadrželi v policejní cele a dali státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby, neboť je obava, že by v trestné činnosti pokračoval," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

V souvislosti se sérií vloupání do lékáren hrozí mladému muži z České Lípy až pětiletý trest odnětí svobody.