Vrchní soud v Praze projednal v lednu odvolání proti rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem pobočky v Liberci ze srpna 2015 v trestní věci obžalovaných Do Van Luata (1990), bytem v Jáchymově a Nguyena Phi Hunga (1989), bydlícího v Chebu. Odvolala se státní zástupkyně krajského státního zastupitelství.

Odvoláním napadený rozsudek byl usnesením vrchního soudu v celém rozsahu zrušen. Vrací se soudu prvního stupně, aby vynesl nový rozsudek.

Rozsudkem trestní senát v Liberci zprostil obžalované Do Van Luata a Nguyena Phi Hunga obžaloby pro zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami ve stádiu přípravy a ve spolupachatelství. Podle soudu důkazy obžaloby netvoří takový řetězec, aby někoho jednoznačně usvědčily.

Konopí rostlo ukryté na jatkách

Pěstování konopí k výrobě marihuany se měli dopustit oba Vietnamci nejméně od listopadu do prosince 2013. Společně s dalšími dosud neznámými osobami v České Lípě ve vnitřních prostorách areálu bývalých jatek pěstovali 2795 rostlin konopí v indoorové pěstírně odborně vybavené vzduchotechnikou. Ve velkopěstírně bylo např. 29 uhlíkových filtrů, 22 ventilačních jednotek atp. K pěstování konopí bylo uzpůsobeno pět místností. Rostliny byly ve třech místnostech rozdělené podle fáze jejich růstu.

Ihned po osvobozujícím rozsudku podala státní zástupkyně odvolání.

Podle libereckého rozsudku u Nguyena Phi Hunga nebyla zajištěna žádná stopa, a tedy ani důkaz o tom, že by manipuloval se zařízením pěstírny. V rozsudku je uvedeno, že je zřejmé, že „zahradníci" v rukavicích v pěstírně nepracovali, proto v těchto prostorách byly nalezeny jiné daktyloskopické stopy.

Sice byl prokázán jeho pobyt a pomoc při vykládce zboží, kterým bylo nejspíše vybavení pěstírny, ale Vietnamec tvrdil, že nevěděl, co se má v objektu dít. Měl vykládat domácí potřeby krabice s nápisy v řeči, které nerozuměl. Krabice otevřené neviděl.

Obžalovaný Do Van Luat neřekl vůbec nic. Jenom nesouhlasil s trestním stíháním.

Státní zástupkyně ale namítá: Nguyen byl v objektu pěstírny až do požáru trafostanice, kdy utekl. Jinak by tam nenechal různé věci jako kartáček na zuby a boty, či nedopitou sklenice vína. Lze z toho vyvodit, že objekt pěstírny opouštěl ve spěchu, aby tam nebyl dopaden policií.

Velké podivnosti

Za nesmyslné považuje státní zástupkyně tvrzení obžalovaného, že byl pouze v místnosti, kde spal, a rostliny konopí nikdy neviděl, jen na obrázcích nebo v televizi. Pikantní je, že v místnosti, kde se zdržoval, byla hned vedle stolu se sklenicí vína zajištěna velká krabice s odstřižky marihuany, sadbovacími tabletami a dalším materiálem. Kromě toho před vchodem do místnosti bylo nemálo hnojiva a systém zavlažování. Též nesouhlasí s tvrzením soudu, že „zahradníci" nepracovali v pěstírně v rukavicích.

V pěstírně žádná daktyloskopická stopa nalezena nebyla, všechny stopy byly zajištěny na věcech v místnosti č. 2, kde tzv. zahradníci pobývali. Čili zahradníci pracovali v pěstírně v rukavicích, které byly zajištěny policií v místnosti, kde bydleli.

Tvrzení Nguyena Phi Hunga, že nikdy neviděl rostlinu konopí, bylo poněkud legrační, pokud je pravda, že byl již v minulosti zadržen jinde přímo v pěstírně. Tehdy šlo o policisty z Chebu.

Proti Do Van Luatovi je méně důkazů. V místnosti č. 2 byla zajištěna pogumovaná rukavice pravé ruky se stopou DNA tohoto muže. Jeho kolega Nguyen uvedl, že dostali nové rukavice, čili Do Van Luat v pěstírně podle státní zástupkyně pracoval jako tzv. zahradník.

Kromě toho z mobilu, zajištěného v pěstírně, bylo od 1. 10. do 16. 12. 2013 ze dvou SIM karet provedeno 26 hovorů na telefonní číslo družky obžalovaného Do Van Luata.

Hodnocení důkazů

Proto vrchní soud nesouhlasil s hodnocením důkazů u libereckého soudu. Uvedl, že některé závěry, jsou na první pohled v rozporu se zajištěnými důkazy, některé jsou přinejmenším předčasné.

Připomenul např. závěr libereckého soudu, že „zahradníci" v pěstírně neošetřovali rostliny v rukavicích. Nebo, když někdo nevěděl, co se v domě děje, ale v místnosti, kde jedli a spali oba Vietnamci, byl rostlinný odpad konopí.

Vrchní soud také naznačil, že by nebylo od věci obstarat si spisový materiál o obžalovaném, který byl zadržen policisty v Chebu, protože ukazuje na souvislost obžalovaného s drogovou trestnou činností.

U údajného zahradníka Do Van Luata vrchní soud mj. připomenul nález stopy DNA tohoto muže na pracovní rukavici, i to, že již byl dříve v hledáčku policie.

Kvůli tomu a dalším nesrovnalostem vrchní soud zrušil rozsudek: Byly pochybnosti o správnosti posouzení důkazů. Vrchní soud také naznačil, že v některých bodech by asi nebylo od věci provést další dokazování.